Ronald van Raak:

Politieagenten zijn geen belastinginners

We maken het agenten onnodig moeilijk hun werk goed te doen. Dienders verdrinken in de bureaucratie. Vorige week bleek dat wijkagenten ruim 20 procent van hun tijd achter een bureau zitten, bezig met papierwerk. Agenten kijken vaker de andere kant op als mensen overtredingen begaan omdat ze gewoonweg geen tijd hebben om in te grijpen. Een agent toonde mij vijf verhuisdozen, het papierwerk voor het aanhouden van een groep jongeren die overlast veroorzaakte.

Terwijl de agenten dus al tijd tekort komen om op te treden als het echt nodig is, worden ze ook nog de straat op gestuurd om bonnen uit te schrijven die volgens hen níet nodig zijn. Op veel politiebureaus moeten agenten quota halen, een bepaalde hoeveelheid bonnen ophalen. Volgens politiebond ACP schamen agenten zich voor deze nutteloze schrijverij. Een agent vertelde mij dat hij zich een veredelde belastinginner voelt.

Tot voor kort werd landelijk voorgeschreven hoeveel bonnen agenten moeten schrijven. Mede op initiatief van de SP is hier een einde aan gekomen. Sommige politiebureaus zijn daarna ook gestopt, maar in de meeste korpsen wordt nog steeds met quota gewerkt. Dat is niet de wens van de dienders, maar van de bestuurders. Politiemanagers proberen op deze manier greep te houden op hun mensen. Ik heb minister Ter Horst gevraagd een einde te maken aan dit georganiseerde wantrouwen, maar zij is daar niet toe bereid.

Agenten zijn er niet om de kas van Wouter Bos te spekken, maar om de buurten veiliger te maken. We moeten ophouden met onnodige bonnenschrijverij, zodat agenten kunnen optreden als het écht nodig is. En we moeten de bureaucratie bij de politie aanpakken. De SP heeft daar eerder een aantal voorstellen voor gedaan, na gesprekken met agenten op de werkvloer. De plannen hebben we, nu nog een minister die wil aanpakken!

Lees de SP-voorstellen voor de politie in Een betere politie voor hetzelfde geld

Betrokken SP'ers