column
Ronald van Raak:

Mark Rutte in het liberale Land van Ooit

Mark Rutte heeft de beginselen van de VVD op papier gezet. Dat is even schrikken. Zijn beginselverklaring is dun. Niet alleen omdat zij maar drie pagina’s beslaat, ook de inhoud is dun. Rutte blijft hangen in het verleden en heeft geen antwoord op de problemen van de toekomst. Zijn VVD is niet klaar om te regeren.

Rutte heeft wel geluisterd naar de SP. Hij zegt dat mensen in de publieke sector hun werk niet meer kunnen doen. Dat burgers cynisch zijn geworden. Hij pleit voor kleinschaligheid, de menselijke maat. De VVD moet volgens hem de partij worden van leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Maar juist de VVD heeft de afgelopen 25 jaar de bijl gezet in de publieke sector en overal schaalvergroting georganiseerd.

Rutte wil “verheffing van de onderklasse”. Die heeft de VVD zélf gecreëerd. En deze partij zal de verschillen nog groter maken. De overheid moet volgens Rutte nóg minder in mensen investeren. De sociale zekerheid, de sociale wetgeving, de publieke sector, het moet allemaal in de uitverkoop. Rutte zegt op te komen voor de “hardwerkende Nederlander”. Maar die Nederlander kan steeds minder goed rondkomen. Ik zie geen antwoorden van de VVD op de gevolgen van de globalisering, waardoor lonen achterblijven en werkgelegenheid verdwijnt.

Rutte komt niet met een visie voor de toekomst, maar draait het aloude neoliberale liedje. Meer markt, minder investeringen, meer eigen verantwoordelijkheid. De VVD ziet marktwerking nog steeds als het wondermiddel voor alle maatschappelijke problemen. Rutte leeft in het liberale Land van Ooit.

Betrokken SP'ers