Ronald van Raak:

Bestuurders moeten snoepreisjes verantwoorden

Dure reisjes maken met belastinggeld, dat kun je als politicus niet maken. Toch gebeurt het voortdurend. RTL Nieuws presenteerde op 3 mei een onderzoek naar reislustige gemeentebestuurders. Het Algemeen Dagblad meldde op 21 april dat gemeente- en provinciebestuurders tienduizenden euro’s besteden om deze zomer aanwezig te zijn bij de Olympische Spelen in China. SP’ers in de gemeenteraden en Provinciale Staten plaatsen grote vraagtekens bij al die snoepreisjes. Ik ga voorstellen om dergelijke reizen voortaan verplicht te melden bij de gemeenteraad en de Provinciale Staten, zodat zij kunnen controleren of al die reisjes wel zo nuttig zijn.

Waarom moest de Amsterdamse PvdA-wethouder Asscher in 2006 twee keer naar China? Waarom moest zijn toenmalige collega en tegenwoordige PvdA-staatssecretaris Aboutaleb datzelfde jaar naar Casablanca, Milaan, Washington, New York, Lissabon en het Marokkaanse Larache? Waarom moest CDA-burgemeester Leers van Maastricht met zijn vrouw naar Toronto om een concert bij te wonen van André Rieu? Waarom moest VVD-burgemeester Krikke van Arnhem naar Japan om een concert bij te wonen van het Gelders orkest? De gemeente Amsterdam gaat met burgemeester Cohen, twee wethouders en zes ambtenaren naar de Olympische Spelen in China, Rotterdam doet het met burgemeester Opstelten, één wethouder en vijf ambtenaren, de provincie Flevoland gaat met commissaris van de koningin Jager, één gedeputeerde en drie ambtenaren.

Wie de lijstjes van RTL Nieuws en het Algemeen Dagblad overziet, moet concluderen dat bestuurders zichzelf fêteren. Ik snap best dat bestuurders zich goed moeten informeren, maar waarom laten ze dan geen deskundigen overkomen? Bestuurders zeggen dat de reizen belangrijk zijn om te kunnen netwerken, maar zullen ze tijdens de Olympische Spelen in het Holland Heineken House veel Chinezen tegenkomen? In de Tweede Kamer zie ik ook dat Kamerleden veel reisjes willen maken, niet omdat het nodig is, maar omdat er geld voor is. Ik doe er niet aan mee, ik kan dat niet naar mijn kiezers verantwoorden.

Het lijkt het wel een mode, je hoort er als bestuurder, volksvertegenwoordiger of ambtenaar niet bij als je geen internationale reizen maakt. Aan dat cultuurtje wil ik een einde maken. Ik ga de raadsleden en Statenleden van de SP vragen om eens in kaart te brengen welke buitenlandse reisjes in hun gemeente of provincie de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt. En ik wil dat minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken bestuurders voortaan verplicht om verantwoording af te leggen aan de volksvertegenwoordigers. Laat ze maar eens vertellen wat ze allemaal gaan doen en wat voor nut het heeft. Van mij mag iedereen op reis en mogen alle politici naar de Olympische Spelen. Maar dan wel zelf betalen graag!

Bekijk zelf de onderzoeken van RTL Nieuws en het AD

Betrokken SP'ers