column
Renske Leijten:

Vloek en zegen

Regelmatig vervloek ik de mail en het internet. Door handige communicatie middelen is er altijd nieuws en vaak betekent dat: werk. Het is echter een vloek, maar ook een zegen. Snel overleggen, je bent goed bereikbaar voor iedereen en je bent snel op de hoogte als er ergens iets speelt.

Veel mensen komen via internet communities met elkaar in contact, terwijl ze elkaar anders nooit hadden leren kennen. Een idee, een actie, een passie? Er is een platform om snel gelijkgestemden bijeen te krijgen.

Vorig jaar wisten scholieren elkaar via msn, sms en hyves te informeren over wilde stakingen tegen de ophokplicht voor scholen Terecht waren zij boos over nutteloze uren en de idiote boetes voor scholen die niet de leerlingen ophokte. Maar wie denkt dat internet enkel een medium is van de jonge generatie, heeft het mis.

Een maand geleden startte Tobi, een wijkziekenverzorgster uit Enschede, een hyve-pagina voor mensen die werken in de zorg en die de tekorten op de werkvloer volledig beu zijn. Op de ‘tekorten in de zorg’- hyve, meldt ze waarom: “Werken in de zorg wordt er niet leuker op door al die bezuinigingen. We moeten te hard werken en te flexibel zijn. De cliënten /patiënten moeten alles maar nemen en het wordt vanwege de bezuinigingen steeds slechtere kwaliteit.

Nodig al je vrienden uit. Dit moet de grootste hyves worden, per slot hebben we allemaal met zorg te maken..of krijgen er ooit mee te maken. Spui al je grieven; we moeten een weg vinden om de regering te laten weten dat het zo niet langer kan.”

Tobi staat niet alleen, binnen een maand zijn er al meer dan 6600 mensen die de oproep ondersteunen. Zorgpersoneel klaagt en staakt niet snel, zijn het gewend om te roeien met de riemen die er zijn. Er moet echt heel wat loos zijn willen zij in (virtuele) actie komen.

En dankzij de mail heb ik contact met enorm veel bezorgde en boze medewerkers van Meavita. “De staatssecretaris garandeert de zorg, die wij leveren! En nu staan wel onze banen op het spel,” mailde iemand mij. In een antwoord nodigde ik de mailer uit voor het Kamerdebat van vandaag. Er schijnt een sneeuwbal door de organisatie te zijn gegaan: kom allemaal naar het debat! Ik ben benieuwd hoe druk het wordt. Wat scholieren kunnen, kan het zorgpersoneel ook!

Betrokken SP'ers