column
Renske Leijten:

Gaat ze investeren? Alarm!

Dinsdag las ik in de kranten berichten over de terechte overwinning van Actiz bij de rechter. De werkgeversorganisatie van onder meer de thuiszorg had een kort geding gewonnen tegen de Staat: verdere bezuinigingen waren onrechtmatig. Maar in het AD las ik ook dat de staatssecretaris op zoek gaat naar andere manieren om 110 miljoen te bezuinigen in de thuiszorg. De problemen in deze sector zijn blijkbaar nog niet groot genoeg.

Tien minuten later las ik in een nieuwsbrief van het ministerie dat Bussemaker het op haar website desondanks heeft over ‘investeren in de zorg’. Hoe krijgt ze het over haar lippen (of uit haar pen). Ze heeft eerder bezuinigingen in de AWBZ aangekondigd van 850 miljoen euro, het kabinet bezuinigt op de ziektekostenaftrek en er moet dus ook nog 110 miljoen euro worden bezuinigd op de thuiszorg.

De investering van Bussemaker is een voor het derde jaar achtereenvolgende voorstel om 5.000 tot 6.000 extra mensen aan het bed te krijgen. Dat gelijkertijd duizenden mensen ontslagen worden en van duizenden anderen de contracten worden verslechterd, vindt ze niet haar verantwoordelijkheid.

Als ik Bussemaker hoor over investeren, rinkelen alle alarmbellen. En bij mensen in de zorg is dat niet anders.

Betrokken SP'ers