column
Renske Leijten:

De caravan van Ab en Jet

Toen Ab K. en Jet B. gedwongen moesten trouwen was het wel even wennen. Ab hield ervan om met de caravan in Europa op vakantie te gaan, terwijl Jet liever lange reizen maakte naar zonnige oorden met veel palmbomen. Jet merkte al snel dat de laconiek ogende Ab rond de caravan niet zo bewegelijk was. Op vakantie? Dat moet met de caravan.

Jet wist het niet zo met die caravan. “Zo een sleurhut is toch wel erg uit de tijd”, wierp zij haar echtgenoot tegen. Ab suste: “Kijk het is gewoon het beste middel voor de vakantie. Je kunt er overal mee uit de voeten. Vergelijk het maar met de marktwerking, die past ook overal. In de post, energie, bij de ziekenhuizen en in de klas. Zo een caravan is werkelijk een ideale mogelijkheid om je eigen wereld overal mee naar toe te nemen”. Hij vertelde haar dat als je eenmaal hebt gekozen voor een bepaalde vorm voor de vakantie, dat je dan niet meer moest twijfelen!

De zonnige Jet legde zich erbij neer en voegde zich in het rijdend vakantiehuisje en werd al snel een fan van het wereldje op wielen. Die Ab had toch wel gelijk met zijn vurige pleidooi, die caravan, dat eigen wereldje op wielen, past overal. Jet waste zich, sliep en at in de caravan en had niet door dat zij langzamerhand niet meer wist waar ze was, maar dat ze zich in de enkel caravan opsloot. Samen met haar man Ab. Samen knus in hun eigen wereld.

Ondertussen hadden Ab en Jet niet door dat de caravan aan het aftakelen was. Er kwamen scheuren in het dak en het begon al te lekken. De carrosserie kon het fantasiewereldje van Ab en Jet niet meer zo goed dragen. Langs de kant van de weg probeerden mensen het echtpaar te waarschuwen. “Leuk hè, dat al die mensen zo naar ons zwaaien?”, zei goedlachse Ab tegen zijn blonde Jet, “zie je wel dat iedereen vrolijk wordt van de caravan?”

“Wat is dat?”, riep Jet geschrokken uit. De auto slingerde omdat de caravan erachter flink aan het zwabberen was. Ab riep: “Gas geven! Gas geven, Jet!” Ab had ooit eens gehoord dat je bij een slingerende caravan gas moest geven, ‘dan trekt ‘tie recht’.

Had Ab maar beter geluisterd! Je moet geen gas geven, maar juist remmen. Met Jet achter het stuur en aangemoedigd door de ‘harder, harder’ roepende Ab, raakte de auto en caravan van de weg. Schampte nog een boom in de berm en …

Toen schrokken ze wakker. We moeten stoppen met die rare marktwerking. De caravan zwabbert, de koers is volledig verkeerd.

Dit verhaal is geïnspireerd door uitspraken van bestaande personen, de afloop is (vooralsnog) een verwachting.

Betrokken SP'ers