column
Renske Leijten:

De virtuele kwaliteit van de zorg

Staatssecretaris Bussemaker noemt Kiesbeter.nl een mijlpaal in de zorg. U kunt van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen de kwaliteit vergelijken. Beantwoord een paar vragen online en u weet precies welke instelling goed is en welke niet. U kunt nu kiezen voor sterrenzorg en low-budgetzorg. Minder sterren bij veel doorligwonden en meer sterren bij minder ondervoeding.

Online kunnen uitzoeken waar de zorg goed is, via gegevens van de zorginstellingen zelf. Nou ja, van hun personeel. Nóg meer bureaucratie voor de werkvloer, terwijl ze daar toch al gek worden van al die formulieren. Neem bijvoorbeeld Annemieke: "Ik ben als wijkverpleegkundige werkzaam in de Randstad. Wij hebben een maand geleden de opdracht gekregen om van elke cliënt een registratieformulier "normen verantwoorde zorg" in te vullen. Dit gebeurt bij de mensen thuis. Zij vragen hier niet om, maar moet er wel voor betalen, het invullen gebeurt tenslotte in de tijd thuis, het is weer extra papieren rompslomp."

Het zichtbaar maken van de kwaliteit zou een eerste stap moeten zijn om de kwaliteit te verbeteren. Maar dit is een papieren werkelijkheid, een virtuele werkelijkheid. Wat zeggen goed ingevulde formulieren over goed gevulde magen in een verzorgingshuis? Niets. Wat zeggen cijfers over doorligwonden over voldoende aanwezig én goed opgeleid personeel? Niets.

Ik krijg een zeer nare smaak in de mond van Kiesbeter.nl. Zeggen we nu tegen mensen die klagen over zorg: “Eigen schuld dikke bult? U had toch niet hoeven kiezen voor low-budgetzorg?” Alsof mensen van Zierikzee met een gebroken been naar Amsterdam gaan, omdat ze daar meer sterren hebben.

Het is heel fijn om inzicht te hebben in de kwaliteit van zorg, maar Annemieke kan je zo vertellen wat er écht moet gebeuren. Geen formulieren en websites, maar tijd, aandacht en goede zorg. De staatssecretaris zou eens moeten luisteren naar de mensen die het werk doen en mensen die de zorg nodig hebben. Dan kunnen we wellicht rekenen op een échte mijlpaal, in plaats van een virtuele.

Betrokken SP'ers