column
Renske Leijten:

Toppertje

Annelies werkt als huishoudelijke hulp in Haarlem. In de zomer leerde ik haar kennen. Ze zag er uitgeblust uit. Ze was onzeker over haar baan, de huishoudelijke zorg zat midden in een overname door een andere organisatie. Zou zij, over de 60, haar baan behouden? Zou ze haar salaris behouden? Het salaris kon echt niet minder, het is maar net boven het minimum. Ze wilde niet weg bij de mensen die ze al jaren kende en al jaren hielp in huis. Die mensen waren ook onzeker en vertelden Annelies dat ze onbetaalbaar is.

Onbetaalbaar zijn de topbestuurders in de zorg. Bij zorgverzekeraars kun je met 600.000 euro per jaar thuiskomen. Bij een thuiszorgorganisaties ontvang je oprotpremies van luttele tonnen. In de gehandicaptenzorg verdient bijna de helft van de bestuurders meer dan de minister-president. En dan kun je ook nog bestuurder worden van een ziekenhuis dat – op de rand van faillissement – meer dan 3000 euro per dag betaalt.

Minister Klink vindt de salarissen van de mensen die het werk doen in de zorg geen kwestie om zich mee te bemoeien. Ook wil de minister zich eigenlijk niet bemoeien met de topsalarissen. Absurd, want juist de zorg, waar personeel weinig verdient en er fors wordt bezuinigd op de zorg voor mensen, kan wel wat daadkracht verwachten. De minister vindt het belangrijk om er “met de sector” uit te komen. Hij laat de mensen die gaan over hun eigen salaris met een voorstel komen om het salaris te gaan matigen. In de afgelopen jaren heeft dezelfde sector geen enkel bezwaar gemaakt tegen stijgende salarissen of buitensporige oprotpremies. Niet tegen dikke bestuurdersauto’s, niet tegen méér verdienen dan een minister of de minister-president. Met deze sector, die wordt gefinancierd door de belasting- en premiebetaler, gaat de minister eruit komen…

Twee weken terug kwam ik Annelies weer tegen: ze blaakte van gezondheid en ze is na roerige tijden van overnames nog steeds vol passie aan het werk bij mensen thuis. Samen gingen we naar de nieuwe ledendag van de SP. Ik ben blij dat Annelies een onvergetelijke dag heeft gehad. Nu nog een onvergetelijke stap van de minister van zorg: een einde aan de zakkenvullerij en een goed salaris voor de echte toppers in de zorg!

Betrokken SP'ers