column
Renske Leijten:

Bijzondere vlaggendragers

Op de spectaculaire opening van de Olympische Spelen in Beijing droeg hockeyer Jeroen Delmee vol trots de Nederlandse vlag het Vogelnest in. De aanvoerder van het hockeyelftal was al drie keer eerder aanwezig op de Spelen en haalde twee gouden en een zilveren medaille. Een prestatie van klasse en ook dit jaar rekenen we natuurlijk weer op de hockeymannen en -vrouwen.

Om de Nederlandse vlag te dragen moet een sporter minimaal een keer goud hebben gehaald op een van de voorgaande Olympische Spelen. Het is een scherpe eis, want stel je nu eens voor dat er geen gouden medaillisten zijn? Wellicht kan het IOC dan kiezen voor een speciaal alternatief: de vlag laten dragen door iemand die zich al jaren voor anderen inzet.

Ik raad het Nederlands Olympisch Comité aan eens aan Jeanette en Maike te denken. Zij zijn verpleegkundigen die werken bij de gehandicapteninstelling Fatima, in het oosten van het land. Vorige week mocht ik met hen een dienst meedraaien. Jeanette werkt al jaren op een begeleidingsgroep op het mooie terrein van Fatima. Ze begeleidt de zes bewoners op een wijze die hen in staat stelt zo gewoon mogelijk te functioneren. Samen eten in de groep, maar soms ook even een momentje rust op de eigen kamer, zodat er geen spanningen ontstaan. Op een heel bijzondere en zeer menselijke manier ging Jeanette tijdens mijn bezoek om met de door warmte geteisterde bewoners, die duidelijk veel aan de begeleiding hebben.

Maike werkt op een verzorgingsgroep, hier staat vooral de zorg voor de bewoners centraal. De bewoners kunnen zich zelf niet wassen en niet zelf eten. Daarvoor zorgen Maike en haar collega’s. Ook bij haar trof mij de enthousiaste inzet en de liefde voor het vak en de bewoners van haar groep.

Jeanette en Maike staan symbool voor de zeer professionele mensen die werken in de zorg. Ook al verdienen ze er niet veel mee, ze hebben vol overgave gekozen voor het vak en voeren het dagelijks opnieuw uit. Er zit behoorlijk wat training in hun werk: het is gemakkelijk om langs deze zeer ernstig beperkte mensen heen te werken. Maar dat doen zij niet. Het welbevinden en het zo veel mogelijk meedoen van de bewoners staat centraal. In de spotlights staan deze gepassioneerde dames niet, en dat hoeven ze ook niet. Het werk is mooi zo.

Ik zou het wel wat vinden: Jeanette en Maike die de vlag op de Olympische Spelen binnendragen. Ik weet zeker dat heel sportminnend Nederland óók trots zou zijn op de prestaties van deze vrouwen en vol ontroering zou kijken naar het binnenkomen van de getrainde equipe.

Betrokken SP'ers