column
Jasper van Dijk:

Wat een zwaktebod!

Wat een ongelooflijk zwaktebod van Balkenende. Nooit was er volgens hem onderzoek nodig naar de Nederlandse steun voor de inval in Irak. Maar nu de onthullingen toenemen en het CDA zakt in de peilingen, is hij ineens om. In 2006 dwong hij nog een verbod op onderzoek af onder de coalitiepartijen. De oppositie kon hoog en laag springen, de regering gaf geen krimp.

De afgelopen weken stonden de kranten bol van de onthullingen. Ambtenaren vonden de politieke steun aan de oorlog niet te verdedigen. Het kabinet had al een brief klaarliggen waarin instemming werd aangekondigd. Een Amerikaanse onderminister zegt dat de VS wel degelijk om militaire steun hadden gevraagd. En de aanstelling van Jaap de Hoop Scheffer (CDA) als Navo-baas zou dichterbij komen als Nederland met de oorlog zou instemmen.

Allemaal zaken waar Balkenende niet op wilde reageren of zelfs heeft ontkend. Het kabinet hield vast aan het onnozele argument dat Saddam Hoessein zich niet aan VN-resoluties hield. Intussen groeide de verbazing onder de bevolking: waarom mag het parlement dit niet onderzoeken? Wat valt er te verbergen? En de PvdA - altijd voorstander van een onderzoek – hield zich oorverdovend stil. Het achterhalen van de waarheid is voor deze partij blijkbaar ondergeschikt aan het pluche.

En nu hoor ik PvdA-fractievoorzitter Hamer zeggen dat het onderzoek wat er nu komt – een commissie die is aangesteld door de premier zelf – een prima oplossing biedt. Hoe laag kan je zakken? Je hebt als partij altijd gepleit voor een parlementair onderzoek. Nu wordt het de premier te heet onder de voeten en parkeert hij het onderwerp in de ijskast en ook daar wordt weer klakkeloos mee ingestemd. CDA-fractieleider Van Geel vermeldt genoegzaam dat de discussie hiermee is “gedepolitiseerd”. Oftewel: de oppositie is onschadelijk gemaakt, want die moet nu tot 1 november zijn mond houden.

Maar er is nog hoop. Want Balkenende heeft zijn eigen afspraak geschonden. Hij verbood een onderzoek in deze kabinetsperiode, terwijl hij daartoe nu zelf het initiatief neemt. Als de premier zich niet aan zijn eigen belofte houdt, waarom zou de PvdA dat dan nog wel doen? Kortom, PvdA, de deur staat open, de belemmeringen zijn weg. Laat zien dat jullie ballen hebben en steun die parlementaire enquête over de oorlog in Irak.

Betrokken SP'ers