column
Jasper van Dijk:

Leraren in actie

´OCW valt uit elkaar´, was de kop van een bericht dat ik las. Is de definitieve aftakeling van het ministerie van onderwijs begonnen? Zien ze eindelijk in dat afbraakbeleid niet werkt? Zijn de ambtenaren in opstand gekomen? Het lag net even anders, want het bleek om losgewaaide gevelplaten van het ministerie te gaan.

Maar dat het onrustig is op het onderwijsministerie, komt niet alleen door het weer. Vorig jaar beloofde minister Plasterk dat het op school weer om de leraar moet draaien. Er volgden harde woorden over het management dat is ´losgezongen van de werkvloer´. Het Actieplan Leerkracht en één miljard extra moesten de gewekte verwachtingen waarmaken. Maar het bleef oorverdovend stil. Inmiddels is het bijna een half jaar later en kondigen leraren acties aan. Wat ging er mis?

Ten eerste zijn leraren boos over het feit dat die één miljard grotendeels een sigaar uit eigen doos is. Minister Bos weigerde om Plasterk extra geld te geven, ondanks mooie woorden over de kenniseconomie. Leraren en studenten betalen nu hun eigen salarisverhoging, door afschaffing van de verlofregeling voor oudere leraren en door een verhoging van het collegegeld. Bovendien komt de één miljard pas over tien jaar ten volle beschikbaar.

Ten tweede zijn leraren boos over de manier waarop het geld wordt besteed. In feite komt de één miljard terecht op het bord van de schoolbesturen. Het wordt dus niet gebruikt voor een algemene salarisverhoging (daar is veel meer geld voor nodig). Momenteel onderhandelen werkgevers en bonden over de precieze inzet van het geld. Daarbij hecht Plasterk veel waarde aan prestatiebeloning. Daarmee gaat het management bepalen welke leraar recht heeft op een salarisverhoging. Aangezien onderwijs geen productiewerk is, leidt dat tot willekeur en vriendjespolitiek. Veel leraren zien meer in een harde koppeling tussen opleiding en salaris. Dat was ook wat Rinnooy Kan adviseerde aan minister Plasterk. Maar helaas is dat advies niet overgenomen, zodat de uittocht van eerstegraads leraren verder zal toenemen.

Om deze redenen heeft een groep leraren zich verenigd op de website Leraren in actie. Zij houden op 26 maart om 15.00 een manifestatie op het Plein. De belangrijkste punten zijn: meer investeringen, minder werkdruk en een hoger salaris. Ik steun de actie volledig en zal dat woensdag ook laten weten. Ik voorzie een stormachtige periode voor Plasterk, waarbij het niet meer gaat om een paar losgewaaide gevelplaten, maar om het terechte verzet tegen de verwaarlozing van het onderwijs. Voelt u zich aangesproken? Kom dan ook op 26 maart.

Betrokken SP'ers