column
Jasper van Dijk:

Bachelor en master horen bij elkaar (discussie)

Gistermiddag was ik bij de opening van het academisch jaar in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Vooraf werd er gedemonstreerd tegen het feit dat Iraanse studenten van universiteiten worden geweerd, omdat ze informatie over het maken van kernwapens zouden kunnen doorspelen aan Iran. Ik steun de demonstranten, omdat de uitsluiting van één complete bevolkingsgroep neerkomt op onaanvaardbare discriminatie. Als universiteiten risicovolle informatie in huis hebben, moeten ze die gewoon beschermen en niet de deur dichtslaan voor één specifieke groep studenten. Om hun actie kracht bij te zetten, overhandigden de studenten Artikel 1 van de Grondwet – het verbod op discriminatie – aan minister Plasterk. Omdat de minister vasthoudt aan zijn maatregel, wordt de kwestie nu aan de rechter voorgelegd.

Plasterk sprak in de Lutherse Kerk over de bachelor/masterstructuur van het hoger onderwijs. Bij de invoering van dat systeem werd gezegd dat universitaire studenten pas klaar zijn als zij een volwaardige masteropleiding hebben afgerond. De minister lijkt daar echter vanaf te willen, want hij pleitte voor een harder onderscheid tussen de bachelor en de masterfase. Nu is het zo dat studenten soepel kunnen doorstromen van bachelor naar master. Plasterk wil dat hiertussen een zogenaamde “harde knip” komt. Dat betekent dat studenten pas aan hun masterstudie mogen beginnen als zij hun bachelor volledig hebben afgerond. De achterliggende gedachte is dat studenten beter zouden moeten nadenken of zij wel echt een masteropleiding willen volgen. Zij kunnen volgens Plasterk ook stoppen na hun bachelor en een baan zoeken.

Dit standpunt is tamelijk opmerkelijk voor een minister van onderwijs die hoog opgeeft van de kenniseconomie. Want afschaffing van de masteropleiding komt neer op een onthoofding van de universitaire studie. De opleiding wordt feitelijk met één jaar ingekort. De volgende stap is dat de regering de bekostiging van de masteropleiding stopzet. Dat spaart haar geld uit, maar het leidt wel tot een afname van het opleidingsniveau. Universiteiten en studenten zouden dit niet moeten accepteren. Bachelor en master horen bij elkaar.

Bij deze column hoort de volgende stelling:

Studenten hebben na een bachelor voldoende bagage om aan de slag te gaan. Het ontmoedigen van een masterstudie is daarom een logische keuze van Plasterk.

Je kunt er hier over discussiëren

Betrokken SP'ers