column
Jan Marijnissen:

De PvdA-connectie

‘Wie bouwt? Wibaut!’ Floor Wibaut was wethouder voor de SDAP in Amsterdam in het begin van de vorige eeuw. De man heeft veel betekend in de strijd tegen slechte huisvesting voor gewone mensen. Dus, jazeker, eens was de PvdA de partij van de sociale volkshuisvesting.

Maar dan. PvdA schudt in het begin van de jaren negentig haar ideologische veren af. Onder leiding van Wim Kok bekent men zich – net als de rest van de politiek – tot het neoliberalisme. Ook de sociale volkshuisvesting wordt niet meer als een overheidstaak gezien. De woningcorporaties moeten commercieel gaan werken, en dus ‘de markt’ op. De oorspronkelijk doelstelling van de corporaties (zorgen voor betaalbare goede huisvesting voor mensen met weinig geld) wordt los gelaten. Corporaties gaan speculeren op de beurs, bouwen dure huizen voor mensen met veel geld, én gaan hun topmensen magistraal betalen. Onder hen veel PvdA’ers.

PvdA-coryfee en oud-minister Alders geeft één miljoen euro mee aan Van Leeuwen, vertrekkende baas van de woningbouwcorporaties.

De PvdA’er trekt iemand anders aan. Het wordt de PvdA’er Calon uit Groningen. Hij krijgt voor drie dagen per week werken 200.000 euro.

PvdA-kamerlid Depla stelt hierover vragen aan PvdA-minister Van der Laan. PvdA’er Van der Laan antwoordt dat hij er niet over gaat.

Betrokken SP'ers