Emile Roemer:

Roemer: 'Kabinet, regel duurzaamheid'

'Ik pomp alles op wat ik kan oppompen,' zei Ben van Beurden, topman van Shell. Zijn droom is een oliezwarte toekomst tot ver in de jaren dertig van deze eeuw. Oppompen, verbranden, geld verdienen. Dat was het business model van Shell in de vorige eeuw, en dat blijft het business model van Shell in de nieuwe eeuw. Als het aan Ben van Beurden ligt.

Wij kunnen die toekomst veranderen. De Klimaattop in Parijs was succesvoller dan veel mensen vooraf hadden verwacht. In een nogal humeurige wereld verwacht je niet dat bijna 200 landen het eens worden over maatregelen om de temperatuurstijging te beteugelen. Toch werden landen het eens. We kunnen immers niet doorgaan in het tempo waarin we nu alle olie-, gas- en kolenvoorraden worden verbrand, hoe graag Ben van Beurden en zijn politieke vrienden dat ook willen.

Nederland kan veel meer doen om de opwarming van de aarde te voorkomen en duurzaamheid te bevorderen. Ons land bungelt onderaan de lijstjes van duurzame energieproductie in Europa. De twee kabinetten Rutte zijn tot nu toe een fijne partner voor Ben van Beurden maar niet voor slimme burgers die wel verder kijken dan hun neus lang is.

De kunst van slim klimaatbeleid is om mensen te laten inzien dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet maar ook voor de portemonnee. We moeten meer besparen, verliezen tegengaan en het opwekken en gebruik van duurzame energie vergroten. Maar het succes ligt in de uitwerking bij de industrie, de landbouw, het verkeer, de bouwsector en in onze huizen. Elke sector heeft mogelijkheden om de CO2 uitstoot te verlagen.

Een nieuw kabinet moet mensen en bedrijven niet ‘prikkelen’, maar duurzaamheid gewoon regelen. Dus geen vrijblijvende oproepen tot zuinigheid maar stevige wetgeving om energiezuinig bouwen af te dwingen. Niet oproepen om minder vlees te eten maar strengere eisen stellen aan de uitstoot in de landbouw: dát zet zoden aan de dijk. Belangrijk is dat burgers meeprofiteren van een nieuwe duurzame economie. Betere isolatie is goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.

Een echt duurzame economie komt niet dichterbij zolang de belangen van vervuilende industrieën zwaarder wegen dan de gezondheid van mensen en de toekomst van onze planeet. Mark Rutte en Diederik Samsom moeten de belangen van mens en milieu dienen, in plaats van onderdaan te zijn van oppompkoning Ben Van Beurden.


Deze column verscheen op 29 maart 2016 in Change Magazine

Betrokken SP'ers