Emile Roemer:

Eerst op vakantie ?!

Met nog een lange lijst voorstellen waar over gestemd moest worden, sloot de Kamer gisteravond het debat af. Acht weken reces volgt nu. En zoals ieder jaar was het de laatste week voor dit reces een gekkenhuis. Alle debatten moesten nog even gevoerd worden, en iedereen wilde snel nog even enkele moties indienen... voor de vakantie.

Er waren deze week zoveel debatten en voorstellen dat niemand er meer wijzer van werd, laat staan dat er veel aandacht was voor een individueel debat. Zo was er (eindelijk) een debat over de grote crisis die de binnenvaartsector treft. Schippers varen, als ze al een vracht hebben, gemiddeld voor 30% van de kost prijs. Iedereen snapt dat je dit niet lang vol houdt. Veel gezinnen staat het water tot aan de lippen. Alle reden om bij het kabinet een serie voorstellen neer te leggen om deze crisis zo goed en zo kwaad als het kan te bezweren. Staatsecretaris Huizinga ging niet eens op de voorstellen in, tot verbijstering van alle schippers en hun bonden die op de publieke tribune zaten. Het werd allemaal doorgeschoven naar september…eerst op vakantie?

Maar, het kan nog erger. Collega Sharon Gesthuizen wilde terecht nog een spoeddebat in verband met de 11.000 mensen die bij TNT post ontslagen dreigen te worden. Tot haar en mijn verbijstering had de Kamer ‘er geen zin meer in’. Hier kwam er niet eens meer een debat... eerst op vakantie!

Maar reces is voor mij en de SP geen vakantie. De agenda staat inmiddels vol met vele werkbezoeken. Want in september moet het geluid van de straat weer luid en duidelijk te horen zijn in de Kamer. Het mag nu dan even een gekkenhuis zijn in de Tweede Kamer, vele mensen rekenen ook de komende week op onze onvoorwaardelijke steun bij hun strijd tegen werkloosheid, criminaliteit, of welk onderwerp dan ook. Als u het niet erg vindt, gaan wij dus gewoon nog even door.

Betrokken SP'ers