column
Agnes Kant:

Een hete herfst

In de brandende zon gaf ik zaterdag het startsein voor de campagne ‘65 blijft 65’. Actie op straat met veel enthousiaste SP-ers, leuke ontmoetingen, goede gesprekken en zonnig weer in het levendige stadscentrum van Utrecht. Wat een heerlijke dag.

En het lag toch echt niet aan de hete zon. Ook in de schaduw van de Domtoren was de verhoging van de AOW-leeftijd voor veel mensen reden om te ontvlammen. Mensen accepteren niet dat de crisis de dekmantel wordt voor het overboord zetten van deze sociale verworvenheid.

Het is ook ronduit kiezersbedrog. Want zowel het CDA, als de ChristenUnie en de PvdA hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat er niet getornd zou worden aan de AOW-leeftijd.

De SP-zomertour ‘65blijft65’ staat al in de steigers; de nieuwe campagnebus draait zich warm. De komende maanden zullen we vele steden en evenementen bezoeken om de maatschappelijke druk op te voeren. Want dat die weerstand er is, dat heb ik zaterdag in Utrecht wel gezien.

“Mijn eigen werk hou ik wel 2 jaar langer vol, maar dat geldt natuurlijk niet voor bouwvakkers en verpleegkundigen,” vertelde een Utrechter. De AOW–leeftijd van 65 is voor veel mensen een symbool van solidariteit.

De zomerhitte bereikte zaterdag ook Arnhem. Daar vergaderden PvdA-leden over de verhoging van de AOW-leeftijd. De PvdA-top krijgt het al warm onder de voeten.

Deze herfst gaan we zien welke partijen tegen alle beloften in deze verhoging erdoor drukken. Het wordt een spannend najaar: brandt de PvdA opnieuw haar vingers? Of wordt de PvdA, na de vakbonden, onze nieuwe bondgenoot in een hete herfst?

Betrokken SP'ers