Agnes Kant:

Vertrouwen door goede alternatieven

Dit kabinet heeft een dieptepunt bereikt als het gaat om vertrouwen. Vandaag bleek uit een peiling dat 60% hoopt dat het kabinet valt. Saillant detail is dat bijna vier op de tien mensen die PvdA stemden dat hopen, en bij de stemmers van het CDA zelfs bijna de helft.

Waarom ligt het kabinet zo slecht bij een groot deel van de bevolking, en zelfs bij haar eigen achterban?

Omdat dit kabinet haar beloftes niet na komt. Niemand zou er op achteruit gaan, maar helaas gaat iedereen er op achteruit. Zelfs de laagste inkomens.

Omdat dit kabinet keuzes maakt waar een groot deel van de bevolking het niet mee eens is. Bezuinigingen op de aftrek van bijzondere ziektekosten, de AWBZ waar flink het mes in wordt gezet.

Omdat dit kabinet maatschappelijke problemen die zij belangrijk vindt niet oplost, en ook geen enkel perspectief daarop biedt. Zoals de problemen in de buurten, in het onderwijs, in de thuiszorg en de verpleeghuizen.

Omdat dit kabinet weinig vertrouwen geeft als het een onderzoek boycot naar de waarheid over hoe en waarom Nederland de oorlog in Irak is ingerommeld.

Omdat dit kabinet na een eerder NEE van de bevolking tegen de Europese Grondwet, nu de mening van de bevolking negeert door een nieuw referendum tegen te houden.

Dit alles voedt het algemene onbehagen van burgers over de politiek. Veel mensen zijn al jarenlang teleurgesteld, en vinden dat dat 'zootje' in Den Haag niet naar hen luistert, geen oog heeft voor hun sores, en vooral met zich zelf bezig is.

Dat verklaart ook waarom nogal wat kiezers steeds hun hoop vestigen op nieuwkomers. Vooral die 'durven' te zeggen waar het op staat. Ik ben alleen zo bang dat als ze er straks echt achter komen wat de PVV van Wilders, en TON van Verdonk voor plannen hebben, opnieuw bedrogen uitkomen.

Dat is dan ook precies de reden waarom we de plannen van Wilders al eens op een rij hebben gezet. Van Verdonk weten we nog niet zo veel. Zodra we wel weten waar ze voor staat, zullen we ook haar standpunten langs de sociale meetlat leggen. En ik denk dat deze neo-liberale ex-VVD-er er niet positief zal uitkomen. Zo stemde ze voor een voorstel om de AOW-leeftijd te verhogen. Oftewel: doorwerken na je 65ste! Ik ben benieuwd wat haar potentiële kiezers daar van vinden…

Aan ons als SP een grote opdracht: laten zien dat wij wel oog en oor hebben voor wat er onder de mensen leeft, en duidelijk maken dat wij wel echte goede alternatieven hebben voor de maatschappelijke problemen die opgelost moeten worden.

Betrokken SP'ers