Agnes Kant:

Angstzaaierij: van ‘het licht uit’ naar IJsland

De PvdA is vroeg begonnen met de campagne voor de Europese verkiezingen. Door de Bos-bonus – de waardering voor het crisisbeheer – staan ze er nu wat beter voor in de peiling. “Laten we deze oogst vroeg proberen binnen te halen”, zullen ze wel gedacht hebben.

Tot mijn verbazing hebben ze niets geleerd van de fouten in de campagne over het referendum over de Europese Grondwet. Toen werd er door de voorstanders namelijk flink ‘angst’ gezaaid. Een tegenstem zou funest zijn voor Nederland. “Het licht zal uitgaan in Nederland”, aldus D66-minister Brinkhorst. Weet u nog? Wouter Bos gooit nu hetzelfde middel in de strijd: angst zaaien. En maakt daarbij ook nog eens – totaal misplaatst – misbruik van de gevolgen van de kredietcrisis.

Het NOS journaal van zaterdag. Op de vraag “Wat was er met Nederland gebeurd zonder de euro?”, antwoordt Bos: “Dan waren we nu IJsland. Dan waren we kapot gegaan, hadden onze spaarders geen zekerheid kunnen bieden, dan was de munt onderuit gegaan. Dat was echt een rampscenario geweest.” Ik wist niet wat ik hoorde. Wat een kletskoek. Zweden heeft geen euro. Zweden is geen IJsland. Denemarken heeft geen euro. Denemarken is geen IJsland. Zwitserland heeft geen euro. Zwitserland is geen IJsland. Engeland heeft geen euro. Engeland is geen IJsland.

Het is goed dat er in Europa samengewerkt wordt aan het crisisbeheer in deze kredietcrisis. Maar propaganda voor Europa met verwijzing naar de kredietcrisis is misplaatst. De Europese samenwerking was juist gericht op meer liberalisering, promotie van meer vrije markt, en meer open markten. Oftewel, de neoliberale politiek die ons juist de kredietcrisis gebracht heeft. De SP is voor Europese samenwerking, maar dan wel met de goede agenda, en niet deze neoliberale.

En…oh ja het feit dat Nederlandse spaarders gedupeerd zijn door Icesave, dat is mede mogelijk gemaakt door Europa. Daar is namelijk de liberale regel bedacht dat een bijkantoor van een bank uit de EU of de Europese Economische Ruimte (waaronder IJsland!) valt onder de toezichthouder in het land van de hoofdvestiging van een bank. En als zo’n bank dus een bijkantoor begint in een ander Europees land, zoals Icesave in Nederland, dan heeft de Nederlandse toezichthouder bijna niets meer te zeggen. Europa bedankt!

Betrokken SP'ers