column
Harry van Bommel:

Twee maal commissie

Volgens Van Dale’s Groot Woordenboek der Nederlandse Taal heeft het woord ‘commissie’ verschillende betekenissen. Zo kan het verwijzen naar ‘personen aan wie van overheidswege een bepaalde opdracht wordt gegeven’. Bijvoorbeeld de commissie Davids die de Irak-oorlog onderzoekt. Of de Europese Commissie die het dagelijks bestuur van de EU vormt. Het begrip ‘commissie’ kan ook worden opgevat als ‘het loon van de commissionair’. In Brussel hebben ze dat goed begrepen. Bij de Europese Commissie zitten 27 commissarissen en die vangen allemaal een hele ruime commissie.

De Britse denktank ‘Open Europe’ die eerder al had uitgerekend dat het nieuwe verdrag van Lissabon voor 96% hetzelfde is als de verworpen Grondwet, heeft de vergoedingen van de commissarissen in kaart gebracht. Die blijken torenhoog. Bovenop het gewone basissalaris van ruim 230.000 euro per jaar is er sprake van allerlei toeslagen en premies, vooral te innen op het moment dat men vertrekt.

De Britse commissaris Catherine Ashton, die slechts kort (minder dan 1 jaar) de Brit Peter Mandelson vervangt, krijgt straks bij haar vertrek een pensioen van jaarlijks 10.335 euro, een overbruggingspremie voor drie jaar van ruim 95.000 euro per jaar en nog een arbeidsmarktpremie van ruim 20.000 euro.

De voorzitter van de Europese Commissie verdient met een basissalaris van 296.000 euro per jaar zelfs meer dan de Amerikaanse president Barack Obama. Commissarissen die de hele afgelopen periode op hun plek hebben gezeten gaan de Commissie met ongeveer 1 miljoen euro verlaten. Ook onze eigen Neelie Kroes.

De afgelopen weken wordt er in de EU veel gepraat over de economische en financiële crisis. Met nu al meer dan 20 miljoen werklozen in Europa en een auto-industrie die fabrieken sluit, ziet het er niet rooskleurig uit. Ook in Nederland hangt veel mensen een donker lot boven het hoofd. Het is terecht dat aan de top van het bankwezen wordt gevraagd om geen bonussen meer uit te keren. Daar sta ik helemaal achter. Maar wordt het niet tijd dat ook de Eurocommissarissen gaan inleveren en afzien van de vette commissie die ze krijgen bij hun vertrek?

Dit jaar gaat vermoedelijk de helft van de 27 commissarissen wat anders doen. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven. Dat doen ze vermoedelijk alleen als daar vanuit de lidstaten druk op wordt uitgeoefend. Dat lijkt me nu eens een mooi thema voor de verkiezingen van het Europees Parlement op 4 juni.

Betrokken SP'ers