column

Stop de diefstal!

De financiële sector ligt niet alleen door de kredietcrisis onder vuur. Vorige week was ik op een bijeenkomst van gedupeerden van de DSB bank. Veel van hen zijn opgescheept met veel te dure verzekeringen die met een hypotheek of consumptief krediet door DSB zijn mee verkocht. Het gaat dan om overlijdensrisicoverzekeringen en verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De provisie op sommige verzekeringen kan oplopen tot 60 of 80 procent van de verkoopprijs. Het leeuwendeel van de prijs die je betaalt, verdwijnt dus direct in de zakken van de verkoper. Een normale provisie zou niet meer dan 5 tot 25 procent mogen bedragen, afhankelijk van het soort verzekering. Een provisie van 60 tot 80 procent is gewoon diefstal.

Diefstal is verboden in ons land, maar dit is een vorm van gelegaliseerde diefstal. In de jaren negentig hadden we in ons land een regering die helemaal idolaat was van de markt. Onder leiding van de toenmalige D66-minister Wijers van Economische Zaken werd in alle sectoren gewerkt aan ‘marktwerking’ en ‘deregulering’. Er was zelfs een speciaal project van gemaakt.

Ook de financiële sector ontsnapte daar niet aan. De toenmalige Wet op de Assurantie Bemiddeling kende een regeling voor de maximale hoogte van de provisie. Daardoor waren provisies van 60 tot 80 procent verboden en werden dieven van de markt gehouden. Maar onder het mom van meer marktwerking werd deze regeling afgeschaft.

Minister Bos van Financiën werkt momenteel aan nieuwe provisieregels. Natuurlijk zijn er ook heel veel goede tussenpersonen die zich kwaad maken over alle misstanden. FIDIN, een brancheorganisatie van tussenpersonen, stelt nu aan minister Bos voor om een vergelijkbare regeling voor de maximale provisie weer in te voeren. Naar verluid zouden de verzekeraars daar op tegen zijn. Waarom? Het zou de marktwerking belemmeren!

Minister Bos van Financiën heeft nu de kans om aan deze gelegaliseerde diefstal een einde te maken. Doet hij dat niet, dan zullen de komende jaren nog veel meer onschuldige consumenten het slachtoffer van torenhoge provisies worden.

Strikt genomen is Bos dan medeplichtig aan diefstal.