Sinterklaas in Limburg II

Tijdens de carnavalsoptocht afgelopen zondag in mijn woonplaats kreeg ik van twee indrukwekkend uitgedoste heren enkele biljetten van 20 euro in de hand gedrukt. Niet openlijk maar stiekem. Toen ik ze eens beter bekeek bleken ze uitgegeven te zijn door het land Limbo. Er stonden Limburgse vlaggen op met het onderschrift ‘Vriendenrepubliek.nl’.

U begrijpt het al, een regelrechte verwijzing naar de recente onthullingen over een nieuw bouwfraudeschandaal in Limburg, dat gaat om omkoping van ambtenaren.

In de Midden-Limburgse stad Echt-Susteren vond zondagmiddag eveneens een carnavalsoptocht plaats. Echt-Susteren is sinds enige tijd landelijk nieuws vanwege de zogeheten Sinterklaasaffaire: twee gemeenteraadsfracties hebben een greep gedaan in het potje waarin het dividend van de Essent-aandelen zit. Dat geld werd geschonken aan enkele verenigingen, met de handtekening van de wethouder eronder.

In de carnavalsoptocht in Echt-Susteren liep een harmonie mee zonder muziekinstrumenten, want zij hadden géén geld gekregen.

Deze Sinterklaasaffaire heeft inmiddels geleid tot het aftreden van de in opspraak geraakte wethouders, één van het CDA en één van een plaatselijke groepering. En ook CDA-gedeputeerde Vrehen is inmiddels afgetreden.

Het ergste vind ik echter dat de gemeenteraad van Echt-Susteren inmiddels de grepen uit de Essent-pot heeft goedgekeurd. Die waren absoluut in strijd met de Gemeentewet, de Algemene Wet Bestuursrecht, en het Wetboek van Strafrecht. Onbegrijpelijk dat een gemeenteraad dit doet. Dit is wat men bedoelt met ‘Vrienderepubliek Limburg’, men dekt elkaar.

De Tweede Kamer heeft vorige week een spoeddebat gewijd aan deze Sinterklaasaffaire. Ik heb toen voorgesteld dat minister Ter Horst (PvdA) deze besluiten van de gemeenteraad vernietigt. Dat kan omdat ze strijdig zijn met het algemeen belang. De overheid moet immers pal staan voor de integriteit van de gemeente. De rijksoverheid moet daarom een duidelijk signaal afgeven dat de raad helemaal fout zit.

Minister Ter Horst vindt echter dat de besluiten van de gemeenteraad rechtmatig genomen zijn en dus niet vernietigd kunnen worden. Waarom dan in de wet staat dat zij vernietigd kunnen worden wegens strijd met het algemeen belang, kon zij niet duidelijk maken.

Vreemd. Op die manier kunnen mensen in een stad of dorp frauderen of zomaar wat aan rommelen. Als de meerderheid van de raad dat toedekt, zou er niets tegen te doen zijn. Dat kan toch niet?