Paul Ulenbelt:

J.R. te Z.

“Neem nooit zelf ontslag!” Nooit! Ontslag nemen doe je alleen als je al een contract met een andere baas hebt. Anders kom je zonder inkomen te zitten. Wie zelf ontslag neemt, heeft geen recht op een werkloosheidsuitkering. Het is een oude vakbondswijsheid.

J.R. heeft wel zelf ontslag genomen. Geen uitkering zou je dus verwachten. Voor J.R. is het anders. Hij krijgt een uitkering van 80% van zijn laatste loon. Voor een andere werkloze is die 70%.

J.R mag bijklussen. Pas als uitkering en inkomen uit bijklussen hoger is dan zijn oude loon wordt hij gekort. Bij andere werklozen wordt iedere bijverdienste gekort op de uitkering.

J.R. krijgt meer dan 130.000 euro aan uitkering, Een andere werkloze krijgt maximaal 32.000 euro per jaar

J.R. is kennelijk een bijzonder geval. En … voor bijzondere gevallen gelden bijzonder regels.

J.R. heeft ontslag genomen als voorzitter van het Productschap Vee en Vlees. Een productschap is een organisatie van werknemers en werkgevers die regels stelt voor de bedrijfstak. Bij wet ingesteld. Regels voor voedselveiligheid. Voor bestrijding van ziektes. Maakt reclame voor producten van de branche. Belangrijk werk dus. J.R. verwerft daarmee een inkomen dat hoger is dan van een minister. De activiteiten van het schap en het inkomen van J.R. worden betaald door de ondernemingen in de bedrijfstak. Zij moeten verplicht heffingen betalen.

De VVD is fel tegen productschappen. De VVD is tegen de gedwongen heffingen. Net als de SP.

J.R. staat op de lijst van de VVD voor de Europese verkiezingen in juni. Plaats 6. Stel je even voor: als werkgevers in de vee en vlees sector op J.R. stemmen, en J.R. wordt gekozen, worden de heffingen niet meer gebruikt voor zijn bizarre ontslagvergoeding. Er is wel een bijzondere zakkenvuller in een zetel gehesen.

Betrokken SP'ers