column

Jong achter de geraniums?

Dinsdagmorgen, Diemen, bij de poort van de sociale werkplaats. Ik wacht op een tweede bankstel, en andere huiskamer-voorwerpen. Een strijkplank staat er al. Honderd leerlingen van het Orion-college komen protesteren.

Minister Donner wil hen de toegang tot de sociale werkplaats ontzeggen. Omdat ze een Wajong-uitkering hebben. En een plek in of via de sociale werkvoorziening is duurder.

Wajong is de Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten, bestemd voormensen die vanaf hun geboorte gehandicapt zijn of op jonge leeftijd gehandicapt worden, en geen zicht hebben op verbetering. Maar naast een inkomen, waarmee ze zelfstandig kunnen leven, willen ze werk. Zodat zij ook zinvol kunnen meedoen in de samenleving. Voor velen kan dat alleen als ze goed worden begeleid. Zolang er niets verandert in de mentaliteit van veel werkgevers, die vaak huiverig zijn om hen een kans te geven, kun je Wajongers dit recht niet ontnemen. Het alternatief is ze van jongs af aan 'achter de geraniums' te zetten. Dat is misschien goedkoper, maar niet sociaal.

Donner zou zich moeten inspannen om de problemen in de sociale werkvoorziening op te lossen. De wachttijden, de kwaliteit van veel vestigingen van het UWV Werkbedrijf, en het gebrek aan banen voor mensen met belemmeringen. Hij kan een voorbeeld nemen aan de voorzichtige poging van minister Ter Horst. Die wil 1% arbeidsgehandicapten in dienst nemen bij de Rijksoverheid. Te weinig, maar het is een begin. Ook enkele gemeenten stellen bij aanbestedingen aan bedrijven de eis dat ze gehandicapte werkzoekenden werkplekken aanbieden. Zo moet het.

Terug naar Diemen. 'Waarom zouden we nog leren, als we straks toch thuis komen te zitten?' zeggen de leerlingen. Ze richtten een huiskamer met bankstellen en planten in bij de receptie. Kunnen ze alvast wennen aan het thuiszitten.

Deze jongeren laten van zich horen, ook volgende week als de Tweede Kamer er over praat. Dit laten we niet gebeuren. Donner is aangesteld om hen kansen te geven en niet te ontnemen.