column
Paul Ulenbelt:

IJspret

Als het water in sloten en vaarten hard wordt, verandert er iets. Mijn schaats-gen gaat opspelen als de temperatuur in de min schiet. Van de nieuwsberichten is het weerbericht dan de belangrijkste. Blijft de koude lucht lang genoeg het land in stromen? Als de natuurijsbanen openen haal ik de schaatsen van zolder. Slijp ze vast. Dan begint het wachten. Vroeger wachtte ik niet. Het schaats-gen gebood om bij de eersten op het ijs te zijn. Sinds een kopje onder in een wak in de Does bij Woubrugge, 10 kilometer van huis, wacht ik op de toertochten van de ijsclubs van de KNSB. Drie heb ik er dit jaar gereden.

Bij de Twee Provincien Poldertocht bij Haastrecht zie ik voor me een lange schaatser die met zijn hoofd tegen een buis over de sloot klapt. De buis is ongeveer anderhalve meter boven het ijs. Op een plek waar je dat niet verwacht. Uit mijn rugzak pak ik een das. Een helder witte. Met het logo van de Industriebond FNV. De das knoop ik om de buis. Goed te zien.

Het UWV heeft het ijs ook ontdekt. Bij de wereldkampioenschappen sprint op de schaats moest dat blijken. Davis heeft 'UWV Werkbedrijf' op zijn dijen staan. Ik heb voorspeld dat het niet te zien zou zijn. Zo snel is die Davis. Het klopte. “Maar hij gaat ook de tien kilometer doen. Dan komt ie 25 keer langs en langzamer,” zei minister Donner. Davis heeft vandaag bekend gemaakt dat hij alleen nog de sprint zal doen. UWV Werkbedrijf zien we dus niet 25 keer voorbijkomen. “Bovendien staat UWV Werkbedrijf ook op zijn borst,” zei Donner. Dat klopte. Maar niet te lezen! Het logo was verborgen onder het lint waar zijn medaille aan hing.

Betrokken SP'ers