column
Sharon Gesthuizen:

De bril van Gandhi

Mahatma Gandhi's sandalen, bril, bord, kom en horloge worden op 5 maart geveild. Wellicht lagen ze jaren in de vitrinekast van iemand die, door de crisis, nu genoodzaakt is om alles van waarde te gelde te maken. Het veilinghuis (NYcity) schat de opbrengst op 42.000 dollar.

In Madurai, India, ligt in het Gandhi museum zijn laatse dhoti – de traditionele simpele doek die Gandhi droeg. Ook de Engelse koning mocht tot zijn ongenoegen “een half naakte Indier” ontvangen!. Maar, aldus Mahatma, “de koning droeg genoeg kleding voor ons beiden”. Gandhi werd in 1947 doodgeschoten, zijn dhoti dragend. Het bordje in het museum laat lezen: Real! Blood-stained! Verder is het een leuk museum, met foto's en citaten aan de muren.

Gandhi schreef veel over de noodzaak voor Hindoes en Moslims om met respect voor elkaar vreedzaam samen te leven. Door zijn acties, hongerstakingen die hem een aantal keren bijna de dood brachten, en sterke geloof in vreedzaam verzet, voorkwam Gandhi menigmaal bloedvergieten tussen deze groepen in zijn land.

Onvoorstelbaar dat een enkeling van vlees en bloed ertoe in staat is om honderduizenden samen te brengen. Toch gebeurde dat keer op keer in India. Ook niet voor te stellen dat een enkeling het voor elkaar krijgt dat miljoenen mensen elkaar gaan vrezen en leugens over elkaar gaan geloven. En toch is het waar. Ook dat soort zielen vliegen, doelloos, boven onze aarde rond.

Betrokken SP'ers