column
Paul Ulenbelt:

Afstempelen

Neem een aardappel en snij die door midden. Kies een letter uit en verwijder stukjes aardappel tot de letter op de aardappel staat. Je hebt een stempel gemaakt. In mijn jonge jaren heb ik heel wat afgestempeld.

Piet, mijn buurman, is 84 jaar. Toen ik stempels van aardappelen maakte, maakte Piet ze van metaal. Nu worden er zelfs stempels van 3 meter breed gemaakt. In een klap wordt een plaat metaal vervormd tot autodeur of motorkap. Stempels maken is een beroep. In de industrie wordt heel wat afgestempeld. En daar niet alleen. Postzegels worden afgestempeld. Ingekomen brieven krijgen een stempel. Strippenkaarten worden afgestempeld. Er wordt wat afgestempeld in ons land.

Voor Piet en vele andere gepensioneerden was het schrikken deze week. Misschien moeten de pensioenen worden afgestempeld. Afstempelen? Ja, dat zeiden mannen die de pensioengelden beheren.

De pensioenfondsen hebben een vermogen van meer dan 600 miljard. Jaarlijks keren ze 25 miljard uit. Die kunnen dus nog wel even vooruit, zou je denken. Vanwaar dan die paniek afgelopen week? Pensioenfondsen moeten volgens de wet zoveel vermogen hebben dat ze alle toekomstige pensioenaanspraken kunnen betalen. Door de kredietcrisis zijn de beleggingen van de pensioenfondsen minder waard geworden.

Volgens de wet moeten de pensioenfondsen dan een herstelplan maken. Het vermogen moet binnen drie jaar weer op peil worden gebracht. Dat kan door de inkomsten van het fonds te verhogen. Werkgevers en werknemers gaan dan meer premies betalen. Dat kan door de uitgaven van het fonds te verlagen. Geen prijscompensatie voor de gepensioneerden. Of door aan de gepensioneerden minder pensioen uit te keren. Afstempelen noemen ze dat. Geld afpakken van Piet is het.

Afstempelen is niet nodig. Het is niet eerder gebeurd. Minister Donner moet de pensioenfondsen meer tijd geven voor herstel. Op dat besluit moet hij zijn stempel zetten. Ik zal helpen om de aardappels te snijden.

Betrokken SP'ers