Zielige lui

Reporter, het journalistiek onderzoeksprogramma van de KRO, is in een nieuw jasje gestoken. De uitzending van afgelopen zondagavond zou gaan over de grootscheepse vastgoedfraude van het Philips Pensioenfonds, dus zat ik om 22.10 uur klaar om het programma te zien.

Aanvankelijk zag ik alleen Jort Kelder – voorheen van het blad Quote, en de bijbehorende top 500 van rijkste mensen – met een rode bolide, en zapte daarom wat heen en weer. Weldra bleek echter dat Kelder de presentator van het programma was. Door zijn manier van presenteren en de centrale rol die zijn sportwagen vervulde in de documentaire werd mijn aandacht erg afgeleid van de inhoud.

Gelukkig waren er ook goede stukken. Reporter had de hand weten te leggen op FIOD-opnames van gesprekken tussen de kopstukken in het schandaal Jan van V. (van het Bouwfonds), Wil F. en Rob L. (van het Philips Pensioenfonds). Die gesprekken werden nagespeeld waardoor je een goed beeld kreeg van hoe de heren elkaar grote sommen geld toespeelden: transacties van onroerend goed voor honderden miljoenen euro’s, transacties waarbij gebouwen op één dag driemaal van eigenaar wisselden (en Jan van V. in één keer 54 miljoen euro rijker werd), transacties met stromannen, en dat allemaal onder het oog van een notaris die niets verdachts zag!

Ook was heel duidelijk te zien en te horen hoe de heren elkaar cadeautjes toestopten. “Ik wil eigenlijk best wel graag een mooi horloge, Jan. Geld is zo op, maar een horloge is blijvend. Kun je daarvoor zorgen, Jan?” Dat zijn de mannen die het vertrouwen genieten van het machtige Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds. Die kennelijk alle vrijheid hebben onroerend goed aan te kopen en te verkopen. Die doelbewust de boel flessen en dan zielig zitten te zeuren om een horloge. Stuitend.

Het OM heeft de heren nu al weer een jaar geleden gearresteerd. Maar de vraag moet gesteld worden hoe het zover is kunnen komen. Waar was het interne toezicht van de fondsen en van de Nederlandse Bank? Let wel: de heren fraudeerden met pensioengelden, gelden die worden ingehouden op het loon van de werknemer. Die wacht nu nog met angst en beven af of deze fraude gevolgen zal hebben voor zijn pensioen.