Van vuilnisman tot zelfstandig ondernemer

Afval is handel geworden. Dat weet ook Nick… Sinds zijn 18de werkte Nick voor uitzendbureaus als vuilnisman. Na zes jaar achter de vuilniswagen vond hij dat het beter kon; duurzamer en met veel minder overlast voor de mensen en bedrijven. Hij startte met zijn ervaringen een eigen afvalbedrijfje, Kringko. Nu haalt hij met zijn zelf ontworpen 'zero-emmissie'-fietsvoertuig en speciaal ontwikkelde dozen het bedrijfsafval op in de binnenstad van Weert. Het afval wordt snel en netjes gescheiden ingezameld en is goed te recyclen.

Afval bestaat niet. Het is een economisch begrip. Je kunt ergens van af willen of het juist nodig hebben, het hangt er van af hoe je er tegenaan kijkt. Nick weet dat als geen ander. Door er een beetje meer werk van te maken, is er zelfs geld aan te verdienen. Als je afval netjes gescheiden aanlevert kan het goed gerecycled worden. Zo sluiten we de kringloop van grondstoffen. Waar grote afvalbedrijven grof geld vragen voor inzamelen en verwerken, maakt Nick het voor ondernemers gemakkelijk om te scheiden. Hij denkt mee over de beste manier om je afval te organiseren, dat is makkelijker dan je denkt. Hij maakt er bijna een sport van. En je hoeft hem maar even te bellen en hij komt de dozen ophalen.

De gemeente ondersteunt Nick. Hij mag een deel van de werf gebruiken voor opslag en de gemeente geeft ondernemers die meedoen een korting op de reinigingsheffing. Het werkt: 35 ondernemers in de Weerter binnenstad doen al enthousiast mee en het aantal groeit gestaag. Dagelijks fietst Nick door de binnenstad van Weert zodat zijn klanten nooit met te veel afval zitten. De aanpak van Nick scheelt heel wat overlast van zware vrachtwagens in de binnenstad, want zijn fiets heeft een elektrische hulpmotor. Het tweede fietsvoertuig is inmiddels besteld en hij kan al iemand in dienst nemen.

Goed bezig zijn voelt goed, dat weten praktische idealisten. Positief denken en vooral doen. Tegengas geven: “Het kan wél!” Dat drijft idealisten zoals Nick. Mensen als hem hebben we nodig; ondernemend, idealistisch en creatief. Ze maken de wereld elke dag een beetje beter en mooier.