column
Farshad Bashir:

Rudolph the Red-Nosed Reindeer

In de afgelopen dagen liep ik wel eens door de wijk. Kijkend naar de kerstverlichting vroeg ik me af of de mensen het binnen net zo uitbundig hebben versierd als buiten.

Ik genoot van de mooie kerstverlichting. Maar wat beweegt de mensen om dit te doen? Soms zijn hele straten versierd, elke boom van kerstverlichting voorzien en ik zag zelfs ergens met levensgrote letters MERRY CHRISTMAS, elke letter van het woord op een ander dak.

Het is natuurlijk leuk en het ziet er gezellig uit, maar volgens mij zitten de mensen het merendeel van de tijd gewoon binnen. Zou je dan niet beter je kerstverlichting in je eigen zicht kunnen hangen? Als het dan perse buiten moet, waarom dan niet in de achtertuin zodat je er zelf ook nog van kan genieten? Het zou natuurlijk ook kunnen dat de mensen het zelf zat zijn. Misschien willen ze zelf helemaal niet tegen zoveel flikkerende lichtjes aankijken en hangt het daarom allemaal buiten. Dat zou natuurlijk ook kunnen.

Maar ik ga niet verder zeuren, want ik beleefde er vooral veel plezier aan, aan dat rondlopen door de wijk. In één straat kwam ik vier keer de kerstslee met Rudolph the Red-Nosed Reindeer tegen. Ik gok op minstens 50 kerstmannetjes, variërend van kerstmannen die naar je zwaaien tot kerstmannen die op een ladder staan met een zak cadeautjes. Ik vond het fantastisch. Het heeft wel wat: kerst.

Bij ons thuis gaat het allemaal wat bescheidener. Een mooie kerstboom en hier en daar wat lichtjes is wel voldoende. Dan hoeven we ook niet op een ladder te klimmen en uren uit te trekken om het later weer op te ruimen. Bovendien wordt er zo ook nog de nodige energie bespaard.

Ik wens iedereen al vast een gelukkig Nieuwjaar en wie het aangaat: veel succes met het opruimen van de verlichting buiten. Het wordt behoorlijk koud de komende dagen!

Betrokken SP'ers