column

Maak de arbeid meer geschikt

In Nederland kennen we een hoge arbeidsproductiviteit. Werken is hier topsport. Lang niet iedereen is daarvoor geschikt. Er zijn veel mensen die wel willen werken, maar voor wie een gewone baan niet beschikbaar is. Ze lopen telkens tegen gesloten deuren op, of worden overgeleverd aan bureaus en uitkerende instanties die gericht zijn op zo snel mogelijke “uitstroom”. “De kortste weg naar werk” heet dat dan. De cijfertjes vallen tegen en er gebeuren veel ongelukken, zo concludeerden we na een meldweek.

Het is zonde, en ook maatschappelijk onaanvaardbaar dat hierdoor zo'n 900.000 mensen aan de kant blijven staan. En dat uitkerende instanties zoals het UWV hen alleen van bankrekeningnummer kennen, en niets weten van hun mogelijkheden. Deze mensen hebben behoefte aan aangepast werk, aangepast in tijd, tempo of simpelweg een aangepaste werkplek. Vaak is begeleiding voor kortere of langere tijd noodzakelijk. Dat betekent niet altijd dat het laaggeschoold werk betreft, want mensen met een lichamelijke of psychische handicap ontbreekt het niet aan verstand.

De vele werkbezoeken die ik in het land breng aan succesvolle projecten, vaak kleinschalig, overtuigen mij ervan dat er heel veel mogelijk is. Vaak is het een kwestie van een paar goede mensen die doorzetten, tegen alle bureaucratische molens in, doelgericht en niet alleen werkend volgens de regeltjes. Zo was ik op bezoek bij Stefan, een Wajongere die met zijn ‘lastig lichaam’ nu op school de absentenadministratie doet, als assistent-conciërge. Samen met een aantal andere jongeren wordt hij begeleid door Harry, die vier dagen in de week aanwezig is. Stefan is blij dat hij aan de slag kan en de werkgever is blij dat het werk dat eerst bleef liggen, nu goed wordt gedaan.

Elke werkgever die over de koudwatervrees heenstapt, is positief over de werknemer met een ‘lastig lichaam’ die hij in dienst heeft genomen. Vooral werkgevers in het midden- en kleinbedrijf geven het goede voorbeeld. De Rijksoverheid laat het echter vreselijk afweten. In de miljoenennota van dit jaar werd bekendgemaakt dat de overheid ‘er naar streeft’ om 150 jonggehandicapten de komende jaren in dienst te nemen. Beschamend, want een werkgever die zijn neus ophaalt voor werknemers met een handicap, weet niet wat hij mist.