Harry van Bommel:

Kamer te reislustig

Deze week kwam de Buitenlandcommissie van de Kamer bijeen om een probleem te bespreken. De commissie is uitgenodigd door het parlement van Saudi-Arabië om eens langs te komen, maar er is geen geld meer voor de reis en het verblijf. De Buitenlandcommissie heeft een budget van 68.000 euro om twee keer per jaar een reis te maken maar daar gaan we in 2008 met een reis naar Indonesië al overheen. Wat te doen?

In de commissie heb ik betoogd dat een reis naar Saudi-Arabië helemaal geen prioriteit moet krijgen en dat we er dus geen extra budget voor moeten vragen. Er zijn landen in en buiten Europa waar Nederland een veel belangrijkere relatie mee heeft en het ligt dus meer voor de hand om die landen te bezoeken. Bovendien gaat het er ook om of we in die landen iets kunnen leren dat ons helpt in ons werk. Saudi-Arabië kun je nauwelijks een democratie noemen en het parlement is er geen volksvertegenwoordiging. Dat maakt het ook nog eens ongepast om het land met een bezoek te vereren. Het feit dat veel commissieleden dachten dat Saudi-Arabië voor de reis zou betalen heeft gewerkt als katalysator voor het enthousiasme om de uitnodiging te aanvaarden. Toen dit niet aanvaard kon worden en het budget van de Kamer niet toereikend bleek, keken veel collega's heel zuur. "Dit snoepreisje gaat niet door", dacht ik gerustgesteld. Dat was voorbarig.

De commissie heeft nu zeer tegen mijn zin extra budget gevraagd aan het bestuur van de Tweede Kamer, speciaal voor deze reis. Om het reisbudget van de Kamer te beperken heb ik een alternatief voorstel gedaan. Nu gaat de Kamer met drie leden van de CDA-fractie, twee van de PvdA en een lid van de overige fracties. Dat is natuurlijk belachelijk. Laat alle fracties slechts één lid meesturen, dat scheelt meteen veel geld. Ik kreeg er de handen niet voor op elkaar en dat is onbegrijpelijk. De conclusie is dan ook onontkoombaar. De Kamer is te reislustig en de fracties van PvdA en CDA zien de buitenlandse reizen als welkome traktatie in plaats van een politieke activiteit. Dat verklaart ook waarom zij Kamerleden meesturen die helemaal niet actief zijn in de Buitenlandcommissie. Het geld van de belastingbetaler wordt zo niet goed gebruikt. Daarom is hier maar één oplossing te rechtvaardigen: niet meer geld voor buitenlandse reizen maar minder reislust van de Kamerleden honoreren. Saudi-Arabië kun je ook in de zomervakantie bezoeken. Op eigen kosten. Ik wed dat de belangstelling dan een stuk geringer is.

Betrokken SP'ers