column
Paul Ulenbelt:

Huisvredebeuk

Een meisje van 14 gaat met haar moeder in het Noord-Limburgse Gennep naar Center Parcs, het vakantieparkenbedrijf dat je in een “state of happiness” zal brengen. Dat belooft Center Parcs in een reclamecampagne om verloren marktaandeel terug te winnen.

Als ze aankomen, staan er bij de ingang meer dan honderd mensen. Schoonmakers met borden, spandoeken en pamfletten voor de bezoekers. Zeven maanden geleden is het schoonmaakwerk in de huisjes van Center Parcs overgenomen door het Duitse schoonmaakbedrijf Menke. Voor de schoonmakers is het sindsdien uit met de “state of hapiness”. Rita, een van de schoonmaaksters die de menigte toespreekt, spreekt over een “state of hell”. In die zeven maanden zijn zeven schoonmaaksters ontslagen. Ze komen op voor hun rechten. Ze vechten tegen ongelijke betaling van Duitse en Nederlandse poetsvrouwen, zoals schoonmakers in deze streek worden genoemd. Ze vechten tegen onderbetaling, het niet uitbetalen van ziekengeld, en het niet betalen van pensioenpremies. Ze protesteren tegen Menke die een vrouw een boete van 4500 euro wil opleggen omdat ze bij de hoogste leiding had geklaagd over misstanden. Ze verzetten zich tegen het verzamelen van handtekeningen onder een petitie van de baas die oproept afstand te nemen van de demonstratie.

De leiding van Center Parcs en Menke, particuliere beveiliging en vier politiemannen kijken op afstand toe. Na de toespraken trekken de demonstranten het park op. Er is een zaal gehuurd om de directie van Center Parcs de gouden struisvogel te overhandigen, omdat ze zegt er niets mee te maken hebben. En om de leiding van Menke de gouden zweep te geven, vanwege de intimidaties. De directeur van het park wordt zenuwachtig en probeert de demonstraten tegen te houden. Angstig roept hij de agenten om hulp. Die laten de demonstranten begaan als ze horen dat er een zaal is gereserveerd.

Op weg naar huis hoor ik op het Radio 1 journaal: “De groep doorbrak een cordon van de politie en ging naar het gebouw van de receptie. Bij de betogers waren FNV-voorzitter Jongerius en SP-Kamerlid Ulenbelt. Center Parcs heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk.”

Het meisje van 14 heeft ook een toespraak gehouden. Ze zei dat haar moeder in zeven maanden een ander mens is geworden. Dat er geen geld meer is. Haar moeder is een van de ontslagen poetsvrouwen. Het meisje vertelde hoe bij hun in huis de vrede is gebroken.

Betrokken SP'ers