column
Paul Ulenbelt:

Geheugenverlies

Wie gaf opdracht voor het gebruik van thinner in het Catshuis op die zaterdag in mei 2004? De rechter veroordeelt de werkgever van Aart de Lijster tot een lage boete. Laag, omdat het haast niet anders kan dat de ambtenaren van de Rijksgebouwendienst en van het ministerie van Algemene Zaken vooraf van het gebruik van thinner op de hoogte waren. De toenmalige baas van de Rijksgebouwendienst, minister Vogelaar, ontkent het echter.

Die zaterdag 15 mei 2004 staat gebeiteld in het geheugen van Frouk de Lijster-Dillema. Haar man Aart ontdoet samen met een collega de houten vloer in de Herenkamer van het Catshuis van de waslaag. Met thinner. Het is verboden om thinner binnenshuis te gebruiken. De dampen zijn explosief. In de Herenkamer brandt de waakvlam van de kachel. Die dag komt haar man om.

Begin dit jaar meldt een klokkenluider zich bij mij. Een ex-ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij verklaart dat er een document is van de Arbeidsinspectie waarin staat dat ambtenaren van de Rijksgebouwendienst vooraf wisten van het gebruik van thinner. Dit weekend verklaart een vakbondsbestuurder van FNV Bouw dat het document er was. Gehoord van een ander bij de arbeidsinspectie.

Thinner is niet alleen verboden omdat het explosief is. Blootstelling aan thinner tast ook onomkeerbaar het geheugen aan. Premier Balkenende verklaarde dat iedereen die iets weet over de explosie in het Catshuis zich moet melden bij de rijksrecherche. Die doet op aandringen van de Tweede Kamer onderzoek. Er is nog steeds geen resultaat. Minister De Geus en staatssecretaris Van Hoof, toen verantwoordelijk voor de Arbeidsinspectie, zeggen zich niets te kunnen herinneren. Geheugenverlies?

Betrokken SP'ers