column

De ervaringsdeskundigen

Mijn tomtom raadde mij dringend aan rechtsaf te slaan. Ik bevond mij op een stikdonkere landweg in de buurt van Doorn maar ik zag nergens een weg naar rechts. Ik was op weg naar de SP Universiteit die afgelopen weekend gehouden werd over het onderwerp veiligheid. Met hulp van cursusleider Thijs Coppus ben ik uiteindelijk toch nog op de plaats van bestemming terecht gekomen. Vreemd, de tomtom had het bij het verkeerde eind.

Interessant onderdeel van het studieweekend was een lezing van een gevangenisdirecteur. Over hoe het er in de gevangenis aan toe gaat. Over de mensen die in de gevangenis zitten. Over het moeilijke werk van de bewaarders. Maar ook over de veranderingen die in het gevangeniswezen worden doorgevoerd (modernisering genoemd). Vroeger werden de gevangenen voorbereid op hun terugkeer in de samenleving door de reclassering. Die is uit de gevangenis wegbezuinigd. Maar al gauw bleek dat er daardoor problemen ontstaan. Daar sta je dan met je blauwe vuilniszak voor de poort van de gevangenis maar waar moet je heen? Dus werd er besloten om medewerkers maatschappelijke dienstverlening (MMD) aan te stellen die er nu voor moeten zorgen dat de overgang naar de vrijheid beter verloopt. Het vroegere werk van de reclassering dus! De bedoeling is dat eenmaal buiten de verdere hulp (nazorg genoemd) door de gemeente wordt verleend. Dat klinkt goed, net als de stem van mijn tomtom.

Na de lezing van de gevangenisdirecteur mocht ik een medewerker van Exodus, een vereniging die opkomt voor de belangen van ex-gedetineerden, en een ex-gedetineerde ondervragen over hun ervaringen met de MMD’ers en de gemeentelijke nazorg. Zij vertelden dat de MMD’ers nauwelijks tijd hebben om iets voor de gedetineerden te doen en dat veel gemeenten de nazorg gebrekkig hebben geregeld. En zo komt het voor dat een ex-gevangene vrijkomt, geen paspoort heeft, niet meer is ingeschreven in de gemeente waar hij vroeger woonde, geen uitkering krijgt en dus geen onderdak heeft. Een heel ander beeld dan dat van de gevangenisdirecteur. De medewerker van Exodus en de ex-gevangene zijn wel de mensen van de praktijk, de ervaringsdeskundigen. Er is dus volop werk aan de winkel, ook voor de gevangenisdirecteur.