column
Harry van Bommel:

Coalitievrede weegt zwaarder dan vrede in het Midden-Oosten

Deze week stonden de mensenrechten centraal in een debat over Israël en de Palestijnen. De vraag was of Israël gerechtvaardigd is om de Gazastrook volledig af te sluiten als reactie op die verwerpelijke raketbeschietingen op Israëlische burgerdoelen.

Bij mijn standpuntbepaling baseerde ik me op de Conventie van Geneve. In die Conventie staat dat niemand mag worden bestraft voor een misdrijf dat hij niet heeft begaan. Het volledig afsluiten van Gaza is een collectieve straf die iedereen raakt en daarom ongeoorloofd. Aanvankelijk leek de regering ook dit oordeel toegedaan. De PvdA-minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking noemde het ook een collectieve straf.

Maar toen werd CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken wakker. Er kwam een brief met als strekking dat Israël beter zijn best moest doen, maar dat er geen sprake was van collectieve straf of overtreding van het internationale recht. In antwoord op mijn vraag zei Verhagen zelfs dat de Israëlische reactie, waarbij tientallen kinderen omkwamen, 'proportioneel' was. Tegen zoveel onbarmhartigheid valt niet op te debatteren.

Veel erger was het politieke vervolg. De PvdA steunde vervolgens wel een Kameruitspraak dat Israël het internationale recht overtreedt maar gaf geen steun aan de wens van SP en GroenLinks om ook economisch tegen Israël op te treden. Kort samengevat: Israël schendt de mensenrechten maar de PvdA wil niet optreden. Vrede in de coalitie weegt kennelijk zwaarder dan vrede in het Midden-Oosten.

Betrokken SP'ers