column

Beroep en bezwaar

Ik kom net terug van een bezoek aan een oudere man. Die had gevraagd om eens langs te komen. Hij vond, dat hij onrechtvaardig behandeld was door de Belastingdienst. Maar de door hem ingediende klacht bij de “Commissie bezwaarschriften en burgerinitiatieven” was door deze commissie afgewezen.

Burgers, die zich onredelijk behandeld voelen door overheidsinstanties hebben als laatste de mogelijkheid een beroep op deze commissie te doen. Om alsnog hun gelijk te krijgen. Deze commissie bestaat uit Kamerleden van alle politieke partijen en controleert of de wet op de juiste wijze wordt toegepast. De burger krijgt keurig de uitslag van dat onderzoek in de vorm van een brief. Onderaan de brief vindt de burger de samenstelling van de commissie.

De oude man had gezien dat ik in de commissie zit. En omdat hij in mijn onmiddellijke omgeving woont en omdat hij zich uiterst onrechtvaardig behandeld voelde, zocht hij contact met mij. Er restte mij niets anders dan te melden dat de commissie op de juiste wijze haar werk had gedaan. Er was gekeken naar de toepassing van de wet. En de Belastingdienst had deze juist toegepast. En hoewel hij hier niet al te veel begrip voor toonde, kwam ik er mee weg.

Toch stemde dit geval mij tot nadenken. Het was niet de eerste keer dat ik in aanraking kwam met een dergelijke situatie. De wet was juist toegepast, maar de mensen op wie de wet wordt toegepast voelen zich helemaal niet rechtvaardig behandeld. En in de meeste gevallen deel ik het gevoel van die mensen.

De oplossing is echter volgens mij simpel. We moeten altijd het waarom en het doel van de wet voor ogen houden en het mogelijk maken de wet niet toe te passen, daar waar bijzondere omstandigheden gelden. Daarnaast hebben we wijze mensen nodig die een goed en afgewogen oordeel kunnen vellen over de vraag of de ontstane situatie nu het doel van de wet was. In veel gevallen kan dan alsnog aan het gevoel van mensen tegemoet worden gekomen. Zo bezien kan het ook een dam opwerpen tegen het zich afzetten tegen de politiek. En wordt de democratie daadwerkelijk gediend.