Migratie en integratie

Arbeidsmigratie

De SP vindt arbeidsmigratie en vorm van moderne slavernij. Er zijn 800.000 tot 1,2 miljoen arbeidsmigranten in Nederland, het exacte aantal weet niemand. Ze worden hierheen gehaald door bedrijven en uitgebuit en afgedankt als ze niet meer nodig zijn. Een steeds groter deel van de dak- en thuislozen in Nederland zijn arbeidsmigrant. En de druk op onze buurten en sociale voorzieningen en de woningnood is hoog, terwijl bedrijven wel profiteren.

Maar ook in de landen van herkomst leidt arbeidsmigratie tot ontworteling van gemeenschappen, zorgt het ervoor dat kinderen opgroeien zonder hun ouders en dat werk daar ook door nóg lager betaalde arbeidsmigranten gedaan moet worden. Via allemaal constructies gaan ook steeds vaker arbeidsmigranten van buiten Europa in Nederland aan het werk. Aan deze wetteloosheid moet een einde komen.

We stoppen met ongecontroleerde arbeidsmigratie. Dat doen we door werkvergunningen in te voeren en door een migratiesaldo van 40.000 in te voeren. Zo zorgen we ervoor dat alleen de mensen die echt nodig zijn hier kunnen komen werken, kunnen we uitbuiting van arbeidsmigranten door werkgevers aanpakken en kunnen we mensen opvangen die écht hulp nodig hebben en vluchten voor oorlog en geweld.

 

 

 

Feiten en cijfers

Er zijn 800.000 tot 1.200.000 arbeidsmigranten in Nederland.

Terwijl Europese arbeidsmigranten uit Oost-Europa in Nederland werken, is er een tekort aan personeel in die Oost-Europese landen. Die plekken worden weer ingenomen door nog goedkopere krachten uit bijvoorbeeld Oekraïne, Centraal-Azië en India. Zo werken massa’s mensen ver weg van huis en haard tegen lage lonen in Nederland en Europa.

Veel arbeidsmigranten hebben te maken met een werkgever die ook de verhuurder is van het huis waar ze wonen. Als je dus klaagt of niet hard genoeg werkt, verlies je niet alleen je baan, maar ook het dak boven je hoofd.

 

 

 

Wat moet er gebeuren?

Onze standpunten

  1. Het maximaal aantal arbeidsmigranten wordt gebaseerd op basis van de capaciteit van de arbeidsinspectie. Om deze reden gaat Nederland weer arbeidsmigranten registeren en zo snel als mogelijk weer werkvergunningen invoeren. Hiervoor moet het kabinet zich samen met andere landen in EU-verband hard maken. Dit in de wetenschap dat een vrije markt economie met een ongereguleerde arbeidsmarkt niet samengaan met een houdbaar en humaan migratiebeleid.
  2. Arbeidsmigratie is een verdienmodel van bedrijven met lage lonen en uitzendbureaus. De vele misstanden rondom slechte beloning, slechte werkomstandigheden en geen of vreselijk slechte huisvesting zijn een teken van fouten bedrijfsvoering. De arbeidsinspectie moet uitgebreid worden. Dit verhoogt de pakkans voor malafide bedrijven en uitzendbureaus. Bij misstanden sluiten we bedrijven of uitzendbureau. Hierbij wordt meteen een boete ingesteld die uitgekeerd wordt aan de arbeidsmigranten voor eventuele terugkeer of als overbruggingsbudget.
  3. Vanaf de eerste dagen moeten mensen die hier komen wonen de taal leren. Het minimale taalniveau moet B1 zijn en voor iedereen gelden. Om verschillen te overbruggen, je buren te leren kennen of om elkaar aan te spreken moet je minimaal dezelfde taal spreken. Ook voor de veiligheid op de werkvloer is een gemeenschappelijke taal belangrijk. Werkgevers moeten verplicht een, van het bedrijf onafhankelijke, cursus Nederlands geven aan arbeidsmigranten.
  4. Werkgevers die misbruik maken van arbeidsmigranten gebruiken steeds vaker een legale Europese omweg om toch arbeidsmigranten van buiten de EU aan het werk te zetten. Deze constructie verloopt via Poolse en Litouwse uitzendbureaus die mensen uit Oezbekistan, Wit-Rusland en ook India werven. Het kabinet moet zich in EU-verband hard maken om deze constructie te verbieden en/of een dergelijk verbod voor Nederland mogelijk te maken.
  5. Arbeidsmigranten worden vaak uitgebuit en leven in kleine woningen, dit is niet humaan en kan leiden tot overlast. Om dit te voorkomen stellen we de beschikbaarheid van goede huisvesting als voorwaarde voor het verlenen van vergunningen aan werkgevers om arbeidsmigranten te werk te stellen. Dit geldt zowel voor het laagbetaalde werk als voor de zogeheten ‘kennismigratie’.
  6. Werkgevers zijn verplicht om arbeidsmigranten die hier werken een loon te betalen volgens de geldende cao-afspraken. Gelijk loon voor gelijk werk.
  7. De belastingkorting voor expats verdwijnt. Voor buitenlandse werknemers met een ‘specifieke deskundigheid’ en een hoog salaris is er een belastingkorting van 30%. Dit is oneerlijk en daarom willen wij hier vanaf.

 

 

 

Wat we doen!

De SP ging undercover

De SP ging undercover en zag met eigen ogen hoe werknemers uit Oost-Europa uitgebuit worden.

 

Actieplan arbeidsmigratie

Het is steeds vaker pijnlijk zichtbaar hoe kwetsbaar de positie van veel arbeidsmigranten is. Hun woon- en werkomstandigheden zijn vaak belabberd. Daarom roepen we met een initiatiefnota Actieplan Arbeidsmigratie samen met de ChristenUnie op om de misstanden rond arbeidsmigratie snel aan te pakken.

Lees het actieplan

 

 

 

Wat jij kunt doen!

De SP is elke dag binnen én buiten de Tweede Kamer actief. Wij geloven dat politiek niet alleen maar praten moet zijn, maar dat je ook moet doen waar je in gelooft. Een beter Nederland is mogelijk!

Dus sluit je aan en word lid van de SP!  

Word lid van de SP!

Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.