nieuws

Commissie werkgelegenheid en sociale zaken steunt CETA-verzet

Anti-TTIP-CETA-demonstratie, Brussel, 20 september 2016
Anti-TTIP-CETA-demonstratie, Brussel, 20 september 2016

CETA kost de Europese Unie 204.000 banen en levert sectorale ontwrichtingen op die zullen leiden tot langetermijnwerkloosheid. Dat is de strekking van een verklaring waarmee de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement het handelsverdrag met Canada van tafel veegt. De commissie stemde in meerderheid voor een uiterst kritische opinie van de Bulgaar Georgi Pirinski.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is erg blij met de uitspraak van de commissie: “Deze uitspraak strookt precies met de argumenten die wij al jaren naar voren brengen. Samen met de vakbonden heb ik hier voortdurend aandacht voor gevraagd, en ik ben blij met de erkenning van deze commissie. De commissie analyseert haarfijn wat er mis is met dit verdrag, en legt een opinie neer waar de handelscommissie maar moeilijk omheen kan.”

Behalve voor werkloosheid waarschuwt het rapport ook voor toenemende ongelijkheid en sociale spanningen. CETA doet niets voor het midden- en kleinbedrijf, maar stelt de belangen van deze belangrijke werkgevers juist in de waagschaal. Ook wijst de commissie de bevoordeling van de belangen van buitenlandse investeerder boven die van werknemers af.  Verder stelt de commissie dat het verdrag ten koste gaat van de handel met ontwikkelingslanden, en trekt het de verenigbaarheid van het arbitragesysteem ICS met de bestaande EU-vergeving in twijfel.

Betrokken SP'ers