nieuws

Demonstreer mee tegen TTIP en CETA op 22 oktober

Stop TTIP

België heeft het lot van het CETA-verdrag met Canada in handen. Vorige week stemde het Waalse parlement tegen het omstreden verdrag, omdat men vreest voor oneerlijke concurrentie en aantasting van de democratie. Daarmee verwoordt Wallonië de zorgen van miljoenen Europeanen en honderden maatschappelijke organisaties.

De Belgische federale regering kan CETA niet ondertekenen als niet alle vijf regionale parlementen toestemming geven. Als het aan de Europese Commissie ligt, was het verdrag dinsdag al goedgekeurd door de Europese handelsministers. De EU heeft België nu tot vrijdag de tijd gegeven om met een oplossing te komen. Men wil koste wat het kost voorkomen dat de afronding van CETA, die gepland staat op 27 oktober tijdens de EU-Canada top, wordt uitgesteld.

Maar als het aan de Waalse minister-president Paul Magnette ligt, mag de Canadese premier Justin Trudeau volgende week thuisblijven. Magnette noemt CETA een bedreiging voor sociale verworvenheden en duurzame ontwikkeling. Daarom zou de EU-Canada top voor onbepaalde tijd uitgesteld moeten worden. Haastige spoed ondermijnt het democratische proces.

SP Kamerlid Jasper van Dijk en SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur steunen het 'Nee' van Wallonië volledig, en roepen iedereen op om zaterdag 22 oktober naar de landelijke demonstratie tegen TTIP en CETA te komen. Kijk voor meer info ook op www.ttipalarm.nl.

Van Dijk: 'De moedige Walen hebben de deur naar eerlijke handelsverdragen opengezet. Dat is een kans die politieke partijen aan zouden moeten grijpen, te beginnen met aanwezigheid op 22 oktober in Amsterdam.'

Betrokken SP'ers