In 2006 ondertekende Nederland het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Het verdrag regelt dat mensen met een beperking gelijke rechten en dezelfde mogelijkheden krijgen als elk ander individu. Dinsdag werd, negen jaar later, de wet die het verdrag in nationale wetgeving omzet pas door de Eerste Kamer behandeld. Tijdens het debat stelde SP-Senator Hans-Martin Don kritische vragen over de trage behandeling van dit belangrijke verdrag. Hij riep staatssecretaris Van Rijn op om alles in werking te stellen om dit verdrag zo snel mogelijk uit te voeren.
SP-senator Don stelde dinsdag ook kritische vragen over de wijze waarop staatssecretaris Van Rijn het VN verdrag uit gaat voeren. Volgens de SP zijn de plannen voor uitvoering van dit verdrag nog vaag. Op verzoek van de SP zei de staatssecretaris toe om een coördinator in te stellen om de implementatie van het verdrag te begeleiden. Daarnaast beloofde Van Rijn om voor de zomervakantie te komen met een beslissing over de ondertekening van het aanvullend protocol. Dit protocol is cruciaal, omdat hiermee het individuele klachtrecht voor mensen die aanspraak maken op het verdrag wordt geregeld.
Belangrijk is ook dat de regering haar beleid in lijn brengt met het VN-verdrag. Mensen met een beperking krijgen, door de bezuinigingen van het huidige kabinet, steeds minder te besteden. Volgens senator Don wordt het tijd dat er een andere weg in wordt geslagen: 'Armoede leidt tot sociale uitsluiting en deze weg moeten we juist niet bewandelen. Het VN-verdrag gaat over een samenleving waar iedereen mee kan doen. Dan gaat het dus ook over mensen die steeds minder te besteden hebben omdat zij fors meer geld kwijt zijn aan zorg.’ Deze inkomenspositie wordt onderzocht. In het najaar worden de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt.