nieuws

China is geen markteconomie

Foto: Wilson Hui (https://www.flickr.com/photos/wilsonhui/12118188346) (CC BY-NC 2.0)
Foto: Wilson Hui (https://www.flickr.com/photos/wilsonhui/12118188346) (CC BY-NC 2.0)

China is geen markteconomie, en dus moet je het land ook niet die status geven. Dat is het standpunt van de SP bij een vraag over dat onderwerp waar het Europees Parlement vandaag over spreekt. China voldoet nog lang niet aan de criteria die de Europese Unie daarvoor gesteld heeft, en het land zou daarmee onevenredig grote concurrentievoordelen krijgen.

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur is duidelijk over de kwestie: “wij zijn de laatsten om erop aan te dringen dat landen een markteconomie moeten hebben. Maar als je deelneemt aan de vrije wereldmarkt, dan moet er sprake zijn van eerlijke handel door iedere deelnemer. China heeft bijvoorbeeld een enorme staalindustrie die veel te danken heeft aan staatssteun. Maar de Chinese staalindustrie heeft te kampen met gigantische overproductie. Als ze de status van markteconomie krijgen, kunnen ze die overproductie zonder beperkingen dumpen op de Europese markt. Dat zou funest zijn voor de Europese staalindustrie, die het ook moeilijk heeft, maar die het zonder staatssteun moet doen. Er moet wel een gelijk speelveld zijn.”

In 2001 werd China lid van de Wereldhandelsorganisatie, en er werd toen afgesproken dat het land 15 jaar de tijd zou krijgen om zijn markt om te vormen. Op dit moment voldoet China maar aan 1 van de 5 voorwaarden die EU stelt om een land als een markteconomie te bestempelen. 

Betrokken SP'ers