Driekwart van het ambulancepersoneel ziet de ambulancezorg bij voorkeur georganiseerd als een publieke dienst waarbij de overheid verantwoordelijk is. Dat blijkt uit het onderzoek dat de SP de afgelopen maanden deed onder ruim 950 medewerkers in de ambulancezorg. ‘Slechts 1 procent van de ondervraagden kiest de voorkeursvariant van minister Schippers, namelijk ambulancezorg onder regie van de zorgverzekeraars. Er gaapt een diepe kloof tussen de minister van marktwerking en het ambulancepersoneel,’ aldus SP-Kamerlid Renske Leijten.
Per 1 januari 2018 loopt de Tijdelijke wet ambulancezorg (Twaz) af. Voor die tijd moet besloten worden hoe de ambulancezorg in Nederland wordt georganiseerd. Er bestaan verschillende varianten, zoals een vergunningstelsel, een systeem via zorgverzekeraars en een variant waarin de ambulancezorg in publieke handen komt. Minister Schippers concludeerde dat er geen draagvlak zou bestaan voor een publieke variant. Zij sprak echter alleen met bestuurders van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Ambulancezorg Nederland (AZN). Leijten: ‘Had de minister met het personeel zelf gesproken dan was ze tot een andere conclusie gekomen. 99 procent van het personeel zit niet te wachten op haar voorkeursvariant waarbij nog meer macht naar de zorgverzekeraars gaat.’
Bij de behandeling van de nieuwe wet zal de SP zich sterk maken voor de ambulancezorg als een publieke dienst waar de overheid voor verantwoordelijk is. Eerder steunden acht partijen in de Tweede Kamer al het voorstel van de SP om ook de publieke uitvoering van de ambulancezorg serieus te onderzoeken.