nieuws

Bied uitgeprocedeerde asielzoekers menswaardige opvang

SP, ChristenUnie en GroenLinks presenteren vandaag een gezamenlijk initiatief om het proces van opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde vluchtelingen te verbeteren. De Kamerleden Gesthuizen (SP), Voordewind (ChristenUnie) en Van Ojik (GroenLinks) willen werken aan een echte oplossing voor asielzoekers die nu nog afhankelijk zijn van initiatieven als de Vluchtkerk en de Vluchtgarage.

De initiatiefnemers willen voorkomen dat meer asielzoekers in de illegaliteit verdwijnen. Onder andere door het verzorgen van goede opvang voor mensen zonder verblijfsrecht die ook niet terug kunnen keren naar het land van herkomst.

Wij willen niet dat mensen moeten overleven op straat; dat is voor niemand goed.

‘Asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd en terug kunnen moeten uiteindelijk terug, maar dat lukt lang niet bij iedereen. En wij willen niet dat mensen moeten overleven op straat; dat is voor niemand goed’, aldus Sharon Gesthuizen. De drie partijen hekelen het beleid waarbij mensen die geen kant op kunnen, bijvoorbeeld omdat zij geen documenten krijgen van het land waar zij vandaan komen, zomaar op straat worden gezet. Joel Voordewind: ‘Deze mensen mogen niet in Nederland blijven maar kunnen ook niet teruggestuurd worden. Zo belanden ze tussen wal en schip. Zo zijn er Irakezen die geweigerd worden door Irak, maar hier desondanks niet worden opgevangen. Ook de Somaliërs waar de jihadistische groepering Al Shabaab delen van het land in zijn macht heeft, kunnen niet terug. Toch worden ook zijn in Nederland op straat gezet. Mijn partij vindt dat een mensonwaardige en gevaarlijke situatie.’

Volgens de initiatiefnemers geven verschillende instanties op dit moment elkaar de schuld van het heen en weer schuiven van uitgeprocedeerde asielzoekers. Adviezen van artsen worden genegeerd of niet goed opgevolgd. Van Ojik: ‘Zelfs uitspraken van rechters worden met regelmaat lukraak terzijde geschoven door de verantwoordelijke overheidsinstanties. Dit alles leidt tot situaties waarin mensen verwaarloosd op straat belanden, soms met ziekte tot gevolg.’

Volgens de drie partijen is het in alle opzichten beter om mensen op te vangen. Aan verandering van de situatie kan beter worden gewerkt vanuit de opvang dan vanaf de straat, aldus de initiatiefnemers. Zelfs als het om werken aan terugkeer gaat. Zij voelen zich in hun standpunt gesterkt door de voorlopige uitspraak van het Europees Comité van de Sociale Rechten dat eerder bepaalde dat Nederland wel een zorgplicht heeft waar het gaat om uitgeprocedeerde vreemdelingen die niet uitgezet kunnen worden.

Lees hier het volledige initiatief. 

Betrokken SP'ers