Iedereen potentieel terrorist in ogen VS

SP-Kamerlid Jan de Wit vindt het belachelijk dat iedere Nederlander die zonder visum naar de VS reist zich vanaf volgend jaar 72 uur voor vertrek via internet moet registreren. De Wit noemt de regeling een nieuwe verkapte visumplicht en vraagt zich af welke gegevens de Amerikanen exact willen hebben van reizigers.

De Wit: “De VS schermt met ‘terrorismebestrijding’ als het ultieme argument om alles van iedereen te mogen weten en op basis daarvan ook te beslissen of iemand wel of niet mag vliegen. Naam, adres, paspoortnummers maar ook seksuele voorkeur, de veiligheidsdiensten in de VS vinden alles interessant. Reizigers worden ook gedwongen informatie te geven over het feit of ze met HIV besmet zijn. Dat heeft toch werkelijk niets met terrorismebestrijding te maken.”

Eerder al protesteerde de SP tegen de ondoorzichtige wijze waarop een akkoord is gesloten tussen de EU en de VS, waarbij is afgesproken dat de Amerikaanse autoriteiten in bepaalde gevallen ook gebruik mogen maken van gevoelige gegevens, bijvoorbeeld over het seksuele leven van reiziger. Of er sprake is van zo’n uitzonderlijk geval bepalen de VS zelf. “De Tweede Kamer heeft haar bezwaren op dit punt niet naar voren kunnen brengen, omdat de goedkeuringswet bij deze overeenkomst nog niet eens naar de Kamer is gestuurd. En nu al gaan de VS nog verder en willen ze diezelfde gegevens al drie dagen van tevoren hebben, zodat ze reizigers kunnen weren,” aldus Jan de Wit.

Desgevraagd heeft minister Hirsch Ballin aan Jan de Wit toegezegd samen met Europese collega’s te zullen protesteren tegen deze aangekondigde maatregel bij de VS.