Foute kinderen bestaan niet

SP-Kamerlid Jan de Wit is blij dat het kabinet eindelijk erkent dat kinderen van asielzoekers niet gestraft moeten worden voor mogelijk door hun ouders gepleegde oorlogsmisdaden. De Wit: “Gelukkig is de regering ook tot de conclusie gekomen dat er geen ‘foute kinderen’ bestaan.”

Al bij de behandeling van het generaal pardon in 2007 pleitte de SP er voor om de kinderen van zogenoemde 1F’ers, vreemdelingen die worden verdacht van oorlogsmisdaden, apart van hun ouders te beoordelen. Het kabinet heeft nu besloten kinderen die tien jaar in Nederland verblijven een eigen verblijfsvergunning te geven, waarbij de mogelijke wandaden van de ouders hen niet worden aangerekend. De SP vindt die termijn, net als Defence for Children en VluchtelingenWerk Nederland, echter wel te lang. Volgens De Wit past een termijn van vijf jaar beter bij kinderen.

De Wit staat wel helemaal achter het voornemen van het kabinet om meer werk te maken van het opsporen en vervolgen van oorlogsmisdadigers. “De slachtoffers hebben er recht op dat de overheid zich tot het uiterste inspant om deze misdadigers op te sporen en voor de rechter te brengen”, aldus het SP-Kamerlid.