De Wit: Vrijwillig inleveren wapens niet bestraffen

Het vrijwillig inleveren van een wapen bij een politiebureau moet niet automatisch tot strafvervolging leiden. Dit zal de SP woensdag voorstellen in een Kamerdebat over de aanpak van wapenbezit. “Als we zoveel mogelijk wapens uit de samenleving willen halen, moeten mensen wapens vrijwillig kunnen inleveren. Zeker als het gaat om wapens die pas ná aanschaf illegaal zijn gemaakt.”

Op dit moment is het bezit van grote stiletto’s en vlindermessen verboden, maar kleine varianten zijn nog wel legaal verkrijgbaar. De SP steunt het kabinetsvoorstel om het onderscheid uit de wet te halen, waardoor het verhandelen, bezit en dragen van al deze messen wordt verboden. De Wit: “Het is goed dat alle stiletto’s en vlindermessen worden verboden. Maar veel van die messen zijn nu nog legaal, en als wij willen dat mensen ze straks inleveren, moeten we hen natuurlijk niet een boete in het vooruitzicht stellen.”

Minister van Justitie Hirsch Ballin kiest er uitdrukkelijk niet voor een landelijke inleveractie te organiseren. De Wit ziet een andere oplossing: “Het zou altijd toegestaan moeten zijn een verboden wapen vrijwillig in te leveren bij een politiebureau. Zeker nu het verbod op messen verruimd gaat worden. Het is juist wenselijk dat mensen zich op nette wijze van hun wapen kunnen ontdoen. Die mogelijkheid is er op dit moment niet. Nu kan je nog een boete krijgen voor verboden wapenbezit, en dat kan mensen weerhouden hun wapen in te leveren.”

De SP belde zelf een rondje langs enkele politiebureaus. De Wit: “Er wordt gezegd dat als je een wapen komt inleveren, je een heel goed verhaal moet hebben. Anders kan je gestraft worden. We moeten juist blij zijn als we wapens uit de samenleving kunnen weghalen. Er moet daarom géén strafbedreiging staan op het vrijwillig inleveren van grote messen.”

Het voorstel van Jan de Wit houdt overigens niet in dat een ieder voortaan op straat het excuus kan gebruiken dat hij of zij ‘juist op weg was naar het politiebureau om het wapen in te leveren’. Dat risico komt voor rekening van de drager. Ook kan altijd onderzoek gepleegd worden op het wapen, het mag geen eenvoudige manier zijn om wapens weg te maken na een misdrijf.