Reclassering zwaar onder druk: eenderde personeel overweegt vertrek

De kwaliteit van het reclasseringswerk in Nederland staat zodanig onder druk dat eenderde van het personeel overweegt ander werk te zoeken. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Werkgroep Morgen Beter en de SP onder 242 reclasseringwerkers.

Reclasseringswerkers onderschrijven massaal (68%) de stelling dat de kwaliteit van het werk onder druk staat. Dit komt vooral door een te hoge werkdruk en productienormen die te hoog zijn vastgesteld. Dit blijkt uit een enquête die de Werkgroep Morgen Beter in samenwerking met de Tweede Kamerfractie van de SP heeft gehouden onder 242 reclasseringswerkers van de drie reclasseringsorganisaties in Nederland.

Reclasseringswerkers blijken vrijwel zonder uitzondering gemotiveerd en vinden hun werk de moeite waard. Toch signaleren de onderzoekers een negatieve trend binnen de reclassering. Sinds 2006 houdt een reclasseringswerker zich bezig met advisering aan de rechter en het houden van toezicht, begeleiding van (ex-)gedetineerden is niet langer de kern. Dit heeft het werk niet alleen eenzijdiger gemaakt, 65% geeft zelfs aan hinder te ondervinden van deze splitsing. Daarnaast zijn er klachten over het feit dat er productietikken gemaakt moeten worden, productienormen behaald moeten worden, en de focus noodgedwongen beperkt is op het verrichten van declarabele activiteiten. “Van mensenwerk wordt productiewerk gemaakt,” stelt woordvoerder Joost Beets van de Werkgroep Morgen Beter, waarin mensen uit de reclassering en het gevangeniswezen zijn verenigd op initiatief van de SP. “De kwaliteit gaat hierdoor achteruit, net als het werkplezier. Wij zijn opgeleid om mensen te begeleiden, niet om de halve dag achter de computer te zitten.”

Eenderde van de geënquêteerden vindt dat men teveel cliënten per persoon geacht wordt te begeleiden. Bijna de helft is van mening dat hij of zij kan niet genoeg tijd besteden per cliënt. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat hij/zij teveel tijd achter de computer doorbrengt vergeleken met het persoonlijke contact met cliënten. Het plezier in het werk is de afgelopen jaren verminderd, zo antwoordt bijna de helft van de reclasseringswerkers desgevraagd. Een fors aantal (36%) overweegt nu al regelmatig ander werk te gaan zoeken.

SP-Kamerlid Krista van Velzen is geschrokken: “Reclasseringswerkers geven aan dat ze door de huidige beleidsveranderingen hun werk niet meer naar eer en geweten kunnen uitvoeren. Daar is niemand bij gebaat; dit gaat alleen maar ten koste van de veiligheid in de samenleving. Het is hoog tijd om de bezuinigingen terug te draaien en de reclasseringswerker weer de ruimte te geven.”