Onderzoek toegezegd naar misstanden in tbs-kliniek Oldenkotte

De Inspectie voor de Sanctietoepassing gaat onderzoek doen naar de vermeende wantoestanden bij tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Die toezegging deed staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) dinsdag aan de SP tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Albayrak was naar de Kamer geroepen door Krista van Velzen, die namens de SP opheldering vroeg over de personele problemen bij de kliniek. De ondernemingsraad van Oldenkotte heeft het vertrouwen in het bestuur al opgezegd. “Niet alleen de veiligheid van de werknemers is in het geding,” stelde Van Velzen. “Er worden ook fouten gemaakt met medicijnverstrekking en patiënten hebben te maken met een grimmige sfeer.” Van Velzen eiste een onderzoek, een opnamestop en bepleitte dat het bestuur op non-actief zou worden gesteld.

Albayrak sprak van een 'ernstig signaal'. Inmiddels heeft de raad van toezicht van Oldenkotte een intern onderzoek gelast, dat drie weken duurt. Oldenkotte zal zelf komen met een verbeterplan. Daarnaast moet de Inspectie voor de Sanctietoepassing het reilen en zeilen van de kliniek onderzoeken.

Albayrak weigerde het bestuur op non-actief te stellen, dan zou ze op de zaken vooruit lopen, gaf ze te kennen. Ze wil eerst het onderzoek van de komende drie weken afwachten.

Een voorlopige opnamestop wilde Albayrak ook niet instellen, omdat ze niet verwachtte dat de komende weken tbs'ers worden opgenomen. Binnen een uur na die uitspraak werd aan Velzen door personeel van Oldenkotte gemeld dat er wel degelijk een nieuwe opname gepland is, vrijdag al. Van Velzen heeft onmiddellijk een nieuwe reactie gevraagd.