Langkamp: Jongerenoverlast aanpakken met kansen en handhaving

De SP wil overlast die wordt veroorzaakt door jongeren te lijf gaan met een evenwichtig pakket maatregelen. Tweede Kamerlid Marianne Langkamp doet voorstellen om de raddraaiers aan te pakken en de rest van de jongeren kansen te bieden.

Meer dan vier van de vijf jongeren groeit als vanzelf op tot een evenwichtig volwassen mens. Maar er zijn ook jongeren waarmee wel iets aan de hand is. Het is belangrijk dat we betrokken zijn bij onze opgroeiende jeugd. Dat betekent dat we er vroeger bij moeten zijn als er problemen dreigen. Ook moeten we sneller optreden als het echt misgaat. Juist dit is iets wat volgens Langkamp de laatste decennia is verwaarloosd.

Het percentage van 10 tot 20 procent van onze jeugd waarmee iets aan de hand is, is de afgelopen 15 jaar vrij stabiel gebleven, zo blijkt uit onderzoek. Bij de meeste van deze jongeren betreft het normale en kleine problemen. Maar ook is er een groep die voor grote problemen zorgt in buurten en op scholen.

Er wordt echter onvoldoende van uitgegaan dat jongeren niet zo zeer een probleem zijn, maar vaak een probleem hebben. Er ligt een grote nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van ouders en jongeren. Het feit dat een deel van de jongeren steeds agressiever wordt, hangt samen met het ideaal van het eigen belang. Jongeren voelen zich steeds meer op zichzelf aangewezen en worden veel te weinig gecorrigeerd.

Het ontbreekt deze regering aan betrokkenheid bij onze jongeren. Er is alleen maar aandacht voor de problemen die jongeren veroorzaken, niet voor de problemen die ze hebben. De SP vindt dat er voor beiden zaken aandacht moet zijn. Daarom doet Marianne Langkamp vandaag in de Kamer de volgende voorstellen:

Actievere leerplichtcontrole In elke gemeente moet weer een leerplichtambtenaar komen die actief op schoolverzuim reageert door nog dezelfde dag bij de ouders aan de telefoon te hangen of op de stoep te staan. In geval van problemen in het gezin moet de leerplichtambtenaar hulp inroepen. Op dit moment is er maar in 1 van de 7 gemeenten een leerplichtambtenaar, terwijl schoolverzuim een belangrijke aanwijzing is dat er wat aan de hand is.

Kleinschalige VMBO in de wijk De scholen zijn nu veel te groot en anoniem waardoor leerlingen een nummer zijn in plaats van een persoon. Er moet een verbinding worden gemaakt tussen de buurt, de leerlingen en de school, door de leerlingen in te zetten voor het onderhoud in de buurt.

Pak daders aan in hun eigen buurt Vervuilers en vernielers moeten als taakstraf hun eigen buurt schoonmaken en opknappen.

Leerstraffen ook onder de 12 Voortaan moet aan kind van onder de 12 – die niet onder het strafrecht vallen - een leerzame taakstraf opgelegd kunnen worden.

Tel delicten op Kleine crimineeltjes moeten niet iedere keer na het plegen van één delict binnen de kortste keren weer op straat staan. Delicten moeten kunnen worden opgeteld zodat criminele jongeren een tijdje van de straat kunnen worden gehaald voor behandeling.

Slimmer dan opsluiten Een kind achter slot en grendel gooien is makkelijk, maar weinig effectief. Zeven op de tien jongeren in een jeugdgevangenis recidiveert. We moeten dus slimmer zijn. Er moet veel meer gewerkt worden met alternatieven als nachtdetentie of een forse taakstraf in combinatie met thuistherapie.

Meer nazorg na straf of behandeling Je moet blijven volgen hoe het met een jongere gaat om de kans op recidive tot een minimum te beperken. Dat jongeren in detentie eindelijk verplicht nazorg krijgen is een goede zaak. Maar dat moet ook voor jongeren gelden die (nog) niet in een jeugdgevangenis zitten.

Stimuleer inleveren van wapens Als jongeren wapens vrijwillig inleveren, moeten ze daarvoor niet worden gestraft.

Betrek ouders intensief bij de problemen van hun kind De politieagent, straatcoach of buurtwerker moet naar de ouders toe, kijken hoe het komt dat dit kind dat gedrag vertoont op straat en de ouders erop aanspreken daar wat aan te doen. Bij onmacht wordt hulp geboden, bij onwil volgt ondertoezichtstelling en verplichte opvoedondersteuning, of in het ergste geval uithuisplaatsing. Soms is het goed voor het herstel van de rust in buurt en gezin als een zoon een tijdje de deur uit gaat.

Geef jongeren een eigen plek en verantwoordelijkheid in de buurt Voor jongeren zijn veel voorzieningen in de buurten wegbezuinigd. Met als gevolg dat ze geen eigen plek hebben in de buurt en maar wat op straat of op speelplekken voor kleine kinderen rondhangen, vaak tot grote ergernis van buurtbewoners. Als je de jongeren een eigen plek geeft, waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, dan hebben ze een ontmoetingsplek en zijn de buurtbewoners blij dat ze niet meer op straat hangen. Openingstijden van een jeugdsoos moeten afgestemd zijn op de behoefte van de jongeren.