Hirsch Ballin zegt SP onafhankelijk onderzoek toe naar Puttense moordzaak

In het mondeling vragenuur heeft minister Hirsch Ballin (Justitie) na een oproep daartoe van Jan de Wit toegezegd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de gang van zaken in de Puttense moordzaak. Zodra de strafzaak tegen de nieuwe verdachte in deze zaak is afgerond zal er begonnen worden met het onafhankelijk onderzoek. Hierbij zullen alle fouten die in de strafzaak tegen de ‘Twee van Putten’ aan het licht moeten komen.

Jan de Wit: “Slechts één op de drie burgers zegt vertrouwen in de rechtsstaat te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO dat in opdracht van de SP werd uitgevoerd in februari van dit jaar. Zaken als de Puttense moordzaak zorgen er voor dat burgers het vertrouwen in de rechtspraak verliezen. Daarom bepleit ik dat er buiten de rechterlijke organisatie om een onafhankelijke Revisieraad moet komen. Die kan strafzaken opnieuw onderzoeken als er gerede twijfel is over een onherroepelijke rechterlijke uitspraak.”

Deze Raad zou buiten de rechterlijke macht moeten staan en advies moeten uitbrengen aan de Hoge Raad over de beoogde herziening van een vonnis. Een dergelijke raad bestaat al in Engeland en Noorwegen, en deze heeft er daar toe geleid dat het vertrouwen van de burgers in de rechtsstaat is toegenomen.

Jan de Wit: “Het is goed dat dit onderzoek naar de blunders in de Puttense moordzaak er nu komt. De bewering van de vorige minister van justitie Donner dat er bij de grove fouten in de Schiedammer Parkmoord sprake was van een incident is allang niet meer houdbaar. Het is de hoogste tijd om maatregelen te nemen om het vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen.”